Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που αποκάλεσε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες».
«Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία», τόνισε σε απειλητικό τόνο.
Τι προηγήθηκε
Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να κινητοποιήσει την εκεί τουρκική κοινότητα υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του Ερντογάν -ένα ζήτημα που μπορεί να διχάσει την Τουρκία, στην οποία διεξάγεται τον ερχόμενο μήνα δημοψήφισμα. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν όμως την Παρασκευή πως απαγορεύουν τη συγκέντρωση, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ωστόσο επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ, απειλώντας μάλιστα την Ολλανδία με κυρώσεις, αν επιχειρούσε να μπλοκάρει την επίσκεψή του.
Αντιδρώντας, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε: «Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.
«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», ανέφερε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Τι ακολούθησε
Μετά την απαγόρευση προσγείωσης του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, εισήλθε οδικώς στη χώρα.
Ωστόσο, η αστυνομία δεν της επέτρεψε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.
Τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτήριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία να μπει μέσα.
Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων βρισκόταν στη Γερμανία και αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Ολλανδία παρά το γεγονός ότι ματαιώθηκαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί.
Άργότερα εκατοντάδες διαδηλωτές με τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο, ζητώντας να τη δουν.
Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Επίσης, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας.