Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, κατηγόρησε τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ότι κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία».
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο…» δήλωσε ο βουλευτής του DUI, Άρμπερ Αντέμι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» πρόσθεσε ο βουλευτής του DUI.
Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης
Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν με το συνταγματικό της όνομα ως «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ
Για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ομιλεί το Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Η ελληνική διπλωματία σημειώνει επίσης ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος εξαρτώνται απολύτως από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.
Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Αντίδραση και από Κομισιόν
Είχε προηγηθεί αντίδραση της Κομισιόν προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας μέσω ανάρτησης της ίδιας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Στην παρέμβασή της, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε., είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό στις δεσμευτικές συμφωνίες της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
For North Macedonia to continue its successful path on EU accession it is paramount that the country continues on the path of reforms and full respect for its binding agreements, including the Prespa Agreement.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 12, 2024