Στην τελευταία θέση της ΕΕ ως προς την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου παραμένει η Ελλάδα σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», παρά τη βελτιωμένη επίδοση του 2024 που επέτρεψε στη χώρα να αναρριχηθεί 19 θέσεις στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής οργάνωση των δημοσιογράφων, η Ελλάδα καταγράφεται πλέον 88η σε 180 χώρες του κόσμου, έχοντας βελτιώσει την κατάταξή της κατά 19 θέσεις. Η βαθμολογία της Ελλάδας για το 2024 είναι 57,15 (με άριστα το 100) έναντι 55,2 το 2023 κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σαφώς στην κατηγορία των «προβληματικών» χωρών, δηλαδή εκείνων που καταγράφουν επιδόσεις από 55 έως 70 βαθμούς. Υπενθυμίζεται ότι «καλή» χαρακτηρίζεται η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε χώρες με βαθμολογία από 85 έως 100 βαθμούς και «ικανοποιητική» σε χώρες με βαθμολογία από 70 έως 100. Επομένως η Ελλάδα καλείται να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη αν επιθυμεί να βρεθεί στο ίδιο γκρουπ με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Άλλωστε, παρά τη σχετική βελτίωση της τελευταίας χρονιάς, η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι το κράτος-μέλος με τις χειρότερες επιδόσεις στην ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα, καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου καταγράφει σήμερα ακόμη και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν που είναι στην 67η θέση με 62,98 βαθμούς, καθώς και η Βουλγαρία που κατατάσσεται 59η με 65,32 βαθμούς.
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο κατατάσσονται μόνον η Σερβία (98η), η Αλβανία (99η) και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου (90ο). Αντίθετα, καλύτερες θέσεις από την Ελλάδα πέτυχαν και αρκετές βαλκανικές χώρες που παραμένουν εκτός ΕΕ όπως η Βόρεια Μακεδονία (36η), το Μαυροβούνιο (40ο), το Κόσοβο (75ο), και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (81η).
«H ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται στην Ελλάδα»
Βάσει της έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν δολοφονίες δημοσιογράφων, δεν κρατούνται από τις αρχές εργαζόμενοι στον Τύπο και δεν υπήρξαν άλλες αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται ρητά «η ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ουγγαρία (67η θέση), τη Μάλτα (73η θέση) και την Ελλάδα (88η θέση), τις τρεις χώρες με τη χειρότερη κατάταξη στην ΕΕ».
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν επίσης ότι η ελευθερία του Τύπου έχει υποστεί συστημική κρίση στην Ελλάδα από το 2021. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, όπως και η υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Οι διαδικασίες SLAPP (αβάσιμες και εκφοβιστικές αγωγές) είναι συχνές και ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε αυθαίρετα για διασπορά ψευδών ειδήσεων το 2023» επισημαίνεται στην έκθεση της οργάνωσης για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: