Skip to main content

Δολοφονία Λυγγερίδη: Το Σαββατοκύριακο οι απολογίες των 67 – Πώς δρούσαν οι οργανωμένοι χούλιγκαν

ΕΛ.ΑΣ.

Το Σάββατο και την Κυριακή καλούνται να απολογηθούν ενώπιον 5 ανακριτών για τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται οι 67 κατηγορούμενοι στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών, μέλη της οποίας εμπλέκονται στη θανάσιμη επίθεση που δέχθηκε ο αρχιφύλακας Γιώργος Λυγγερίδης και σε άλλα περιστατικά με υπόβαθρο οπαδικής βίας.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση – Φως και σε άλλες 14 οπαδικές επιθέσεις

Ήδη από χθες έλαβαν τις σχετικές προθεσμίες και οι περισσότεροι από αυτούς μέσω των συνηγόρων τους υποστηρίζουν πως δεν έχει καμία σχέση σε όσα τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 160 πρόσωπα, περιλαμβάνει 12 βαριά κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων.

Ειδικότερα, 5 κατηγορούμενοι βαρύνονται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τους αποδίδεται ηγετικός κεντρικός ρόλος στη λειτουργία της οργάνωσης που, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε συγκεκριμένη δράση με φόντο την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας τους, του Ολυμπιακού.

Κορυφαία θέση στη δικογραφία κατέχει ο βίαιος θάνατος του αστυνομικού, εγκληματική πράξη που σύμφωνα με τις αρχές είναι αποτέλεσμα οργανωμένης απόφασης για επίθεση κατά αστυνομικών, η οποία ελήφθη από την ιεραρχία της οργάνωσης και εκτελέστηκε από μέλη της.

Ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του κάθε κατηγορούμενου, η δίωξη μεταξύ άλλων αφορά τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά την διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες που καλούνται να απολογηθούν για σοβαρά αδικήματα είναι ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου κρατούμενου ο οποίος ομολόγησε πως πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έκοψε το νήμα της ζωής του αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά οι ανήλικοι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι 15.

Επτά κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι τρεις είναι στην ομάδα των 67, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς ωστόσο να τους αποδίδεται συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Τουλάχιστον από το 2019 τα οργανωμένα έκτροπα

Ήδη από χθες είδαν το φως της δημοσιότητας αναλυτικές πληροφορίες για τη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από 160 μέλη-άπαντες οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, με δράση τουλάχιστον από το έτος 2019».

Δολοφονία Λυγγερίδη: Το χρονικό της οπαδικής επίθεσης και η αναζήτηση των δραστών

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε και αναλύθηκε συνδυαστικά, προέκυψε ότι «οπαδοί του Ολυμπιακού, που αυτοαποκαλούνται “οργανωμένοι”, έχουν συγκροτήσει, σε μη επακριβώς προσδιορισθέντα χρόνο, τουλάχιστον όμως από τις αρχές του έτους 2019, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, που επιδιώκει τη συστηματική τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων και ιδίως εκρήξεων και εμπρησμών, από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και ξένα πράγματα, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βομβών και μηχανισμών (τελούμενες και κατά τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις), ανθρωποκτονιών τετελεσμένων και σε απόπειρα, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, κλοπών, ληστειών, εκβιάσεων, φθορών ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών και κροτίδων καθώς και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων.

Τα κατά τα ανωτέρω επιδιωκόμενα εγκλήματα τελούνται με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και με οπαδικά κυρίως, κίνητρα, δηλαδή είτε ως έκφραση δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό αποτελέσματα αγώνων και αποφάσεις της διαιτησίας, είτε ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης υπέρτερης δύναμης/ισχύος απέναντι σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων, αλλά και έναντι των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται στους αγώνες που συμμετέχει ο Ολυμπιακός για τη διαφύλαξη της τάξης, την ασφάλεια αθλητικών αποστολών και φιλάθλων και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη συνδεόμενα με τη δράση ορισμένων τουλάχιστον εκ των μελών της οργάνωσης».

Όπως διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ., η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

«Η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης είναι επιχειρησιακά δομημένη, δηλαδή έχει εσωτερική διάρθρωση και σαφή ιεραρχική δομή, υπό την έννοια ότι τα μέλη της έχουν καθορισμένους ρόλους, τα δε νεότερα ή κατώτερα μέλη υποτάσσουν τη βούλησή τους στα ανώτερα μέλη και όλοι μαζί διαμορφώνουν τη βούληση της οργάνωσης, που κατευθύνεται στην επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή στην τέλεση των προαναφερθέντων εγκλημάτων, τα οποία διαπράττονται κατόπιν προαπόφασης και προηγούμενης οργάνωσης, ούτως ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης των μελών της.

Η εμφανής δομή της οργάνωσης περιλαμβάνει τα ηγετικά μέλη, που τα νεότερα ή κατώτερα μέλη αναγνωρίζουν ως επικεφαλής της “Θύρας 7”, τους αποκαλούν “μεγάλους”, και υποτάσσονται πλήρως στη βούληση και τις εντολές τους, και τους αποκαλούμενους “μικρούς”, δηλαδή άτομα νεαρής ως επί το πλείστον ηλικίας, συνήθως 16 – 24 ετών, οι οποίοι αποτελούν κατώτερα μέλη που χρησιμοποιούνται από την ηγετική ομάδα κυρίως ως δύναμη κρούσης και προς επίτευξη αριθμητικής υπεροχής κατά την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Ωστόσο, από την λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς” (Ο.Σ.Φ.Π.)., χωρίς τη συμμετοχή και την “υψηλή προστασία” των οποίων, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση».

Με διαπιστεύσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συγκεκριμένα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «εισέρχονταν όχι απλά στο γήπεδο, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο ως SLO της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δυνάμει διαπιστεύσεώς τους από τη διοργανώτρια αρχή Super League, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ίδιας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που υπογράφονται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αυτής.

Επίσης είσοδος με διαπίστευση στον αγωνιστικό χώρο και στους λοιπούς χώρους των γηπέδων προκύπτει και για άλλα ηγετικά μέλη, αν και (λόγω της μυστικότητας με την οποία διενεργήθηκε η έρευνα) δεν εξακριβώθηκε η ιδιότητα με την οποία αυτοί λάμβαναν τις διαπιστεύσεις. Η διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση. Εξυπακούεται ότι τα διαπιστευμένα πρόσωπα υπέχουν αυξημένη υποχρέωση σεβασμού της αθλητικής νομοθεσίας και αποχής από κάθε πράξη αθλητικής βίας. Ωστόσο στην προκειμένη υπόθεση, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παράλληλα ήταν και διαπιστευμένα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, έδωσαν το σύνθημα, με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους, στους “μικρούς” της οργάνωσης να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό συνέβη στις 23/4/2023 κατά τη διεξαγωγή στο στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης” του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Προς το τέλος του αγώνα, όταν η ΑΕΚ πέτυχε 3ο γκολ, οπαδοί του Ολυμπιακού δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο μάλιστα έπρατταν και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που βρισκόντουσαν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν τον αγώνα. Μετά τη διακοπή του αγώνα, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσουν την αποστολή της ΑΕΚ που αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια, από διάφορα αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον της από τις κερκίδες VIP. Τότε ο (**) (εκ των επικεφαλής της ηγετικής ομάδας) έκανε σήμα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που βρισκόντουσαν στις κερκίδες των θυρών 6 και 7 του γηπέδου να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για να προκαλέσουν επεισόδια σε βάρος της αστυνομικής δύναμης, γεγονός που έγινε δημόσια αντιληπτό και δεν μπορεί να πέρασε απαρατήρητο από τους παράγοντες και τους υπεύθυνους ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός που βρισκόντουσαν στο γήπεδο.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στις 3/12/2023 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο, όπου διεξήγετο ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βόλος – Ολυμπιακός, όταν κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων ακυρώθηκε το 3ο γκολ του Ολυμπιακού, οπότε ο ** (ο ίδιος επικεφαλής της ηγετικής ομάδας), αφού προηγουμένως συνομίλησε με τον επίσης ευρισκόμενο στο γήπεδο αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των επεισοδίων, ενώ σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων φέρεται να φρόντισε να ανοίξει και η πόρτα μεταξύ της κερκίδας στην οποία βρίσκονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του αγωνιστικού χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος σε αυτόν».

Και προσκλήσεις

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως προέκυψε από διάφορες καταθέσεις, λάμβαναν από την ΠΑΕ Ολυμπιακός προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο, τις οποίες στη συνέχεια είτε μοίραζαν στα κατώτερα μέλη παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισέρχονται στο γήπεδο δωρεάν, ενέργεια που βοηθά την εν συνεχεία στρατολόγησή τους στην εγκληματική οργάνωση, είτε τις πωλούσαν στην τιμή που όριζαν τα ίδια. Επίσης, μπορούσαν και προμηθεύονταν μαζικά εισιτήρια τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν έξω από τα γήπεδα “Γ. Καραϊσκάκης” και ΣΕΦ, σε τιμή ανώτερη της αναγραφομένης…

Η μαζική διάθεση μη ονομαστικών εισιτηρίων για τις ανάγκες της Λέσχης Φιλάθλων Ολυμπιακού “Θύρα 7” σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται και μόνο ως προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί…

Επομένως, μέσω της αδικαιολόγητης, παράνομης και ανεξέλεγκτης, μαζικής διάθεσης εισιτηρίων και προσκλήσεων σε ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και της εν συνεχεία μεταπώλησής τους με “καπέλο”, ήτοι σε τιμή ανώτερη της αναγραφόμενης, τα μέλη αυτά χρηματοδοτούντο εμμέσως από όποιον τους παρείχε τα εισιτήρια και τις προσκλήσεις.

Τέλος, αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με τον Ολυμπιακό και με εργασιακή σχέση, ενώ άλλα είτε έχουν προσληφθεί σχετικά πρόσφατα και εργάζονται (ενίοτε και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία) είτε έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στον δήμο Πειραιά, του οποίου ο δήμαρχος είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί και κατονομάζει ως ηγετικά μέλη τής εν λόγω οργάνωσης, στην βούληση των οποίων υποτάσσονταν όλα τα μέλη της, συνολικά 8 από τους κατηγορούμενους. Όπως επισημαίνει, «το εν λόγω ηγετικό σύνολο αποτελούσε τον πυρήνα της οργάνωσης, πάνω στον οποίο στηριζόταν η αδιάλειπτη και συνεχής δράση της, επέλεγε τους στόχους, σχεδίαζε και οργάνωνε την εγκληματική δραστηριότητα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο και κατά το εκτελεστικό στάδιο, με φυσική και καθοδηγητική παρουσία σε όλες σχεδόν τις έκνομες ενέργειες. Τα νεαρότερα μέλη της οργάνωσης τους αποκαλούν και ως “μεγάλους”, τους γνωρίζουν τουλάχιστον φυσιογνωμικά και τους αναγνωρίζουν ως αρχηγούς της “Θύρας 7”, δηλαδή των οργανωμένων φιλάθλων του Ολυμπιακού, χωρίς την εντολή ή την έγκριση των οποίων δεν γίνεται τίποτα».