Μια «ζωντανή γέφυρα» με τον αρχαίο κόσμο χαρακτηρίζονται τα ρωμαίικα, η διάλεκτος που παραμένει ζωντανή στα ελληνόφωνα χωριά στα ορεινά της Τραπεζούντας του Πόντου – αλλά όχι για πολύ.
Καθώς οι εναπομείναντες ομιλητές γερνούν, η Ιωάννα Σιταρίδου εκπέμπει… SOS και γι’ αυτό δημιούργησε ένα εργαλείο crowdsourcing «τελευταίας ευκαιρίας», για να καταγράψει τις μοναδικές γλωσσικές δομές της διαλέκτου προτού να είναι πολύ αργά.
Τα ρωμαίικα ως διάλεκτος είναι σε ευθεία σύνδεση με την ποντιακή και «αδερφή –παρά κόρη– των νέων ελληνικών», σύμφωνα με την καθηγήτρια στο Κέιμπριτζ, το ερευνητικό έργο της οποίας έχει να κάνει με την ιστορική επανασύνδεση της ποντιακής διαλέκτου και της μικρασιατικής ελληνικής με βάση την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε στις ποντιόφωνες κοινότητες της Τουρκίας.
Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian η Ιωάννα Σιταρίδου παρουσίασε το Crowdsourcing Romeyka, μέσω του οποίου προσκαλεί όσους και όσες έχουν τα ρωμαίικα ως μητρική γλώσσα να ανεβάσουν μια ηχογράφηση, λέγοντας οτιδήποτε – πιστεύει ότι πολλοί είναι πιθανό να βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
«Υπάρχει μια πολύ σημαντική διασπορά που διαχωρίζεται από τη θρησκεία και την εθνική ταυτότητα [σ.σ. από τις κοινότητες στην Τουρκία], αλλά εξακολουθεί να μοιράζεται τόσα πολλά», εξήγησε.
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews