Δύο ακόμη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στη σκιά της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους.
Σύμφωνα με το trikalanews.gr, η πρώτη καταγγελία αφορά περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κοντά στην πόλη των Τρικάλων.
Βάσει πληροφοριών του ίδιου μέσου, μία γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του συζύγου της.
Κατά το ίδιο μέσο, η δεύτερη καταγγελία αφορά περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε χωριό των Τρικάλων, με τις αρχές να συλλαμβάνουν τον φερόμενο ως δράστη.
Άγιοι Ανάργυροι: «Μην είσαι αστυνομικός εκείνη την ώρα. Και γίνε άνθρωπος»
Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – αστυνομικών: 4 μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία
Τηλεδιάσκεψη με περίπου 2.500 αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Βάσει πληροφοριών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».
Κατά τις ίδιες πηγές, στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη» ήταν το μήνυμα του κ. Χρυσοχοΐδη προς τους αστυνομικούς.
4 νέα μέτρα
Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΛΑΣ προχωρά σε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
- Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
- Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
- Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
- Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.