Παγκόσμιοι πόλεμοι, εμφύλιος, πολιτικές κρίσεις, δικτατορία, μεταπολίτευση, μνημόνια, πανδημία νέου κορωνοϊού, παγκόσμιες πληθωριστικές κρίσεις…
Ο πρώτος αιώνας της ιστορικής διαδρομής της «Ναυτεμπορικής» τα είχε όλα. Και η «Ναυτεμπορική» τα κατέγραψε με εγκυρότητα, αξιοπιστία και νηφαλιότητα, αναλύοντας διεξοδικά τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην ελληνική και διεθνή οικονομία.
Αυτή ακριβώς η αταλάντευτη πορεία της «Ν» στην αξιόπιστη ενημέρωση καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ για την πορεία των 100 χρόνων της εφημερίδας, με αφηγήτρια τη δημοφιλή ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, που «έκλεψε» τις εντυπώσεις στη λαμπρή γιορτή για τα γενέθλια της «Ν», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, με τη συμμετοχή πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής της χώρας.
Η αφηγήτρια ταξιδεύει τους θεατές πίσω στον χρόνο, στις ρίζες των ιδρυτών της «Ναυτεμπορικής», Πάνου και Τζώρτζη Αθανασιάδη, ακολουθώντας τη διαδρομή τους από το 1924 στον Πειραιά, που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας – της «αρχαιοτέρας εξ όλων των εκδοθεισών εις το είδος της εις ολόκληρον τον κόσμον οικονομικής, εμπορικής, βιομηχανικής και ναυτικής εφημερίδος», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Καθώς το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται, φτάνουμε στο σήμερα και στη νέα εποχή που εγκαινίασε για τη «Ναυτεμπορική» η αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος το 2021. Υπό νέα διοίκηση, έχοντας επιστρέψει στον Πειραιά, εκεί όπου γεννήθηκε, η «Ν» συνεχίζει την πορεία της στο μέλλον και στην Ιστορία.
Γιατί ο κύκλος δεν έχει τέλος…
Τα «διαπιστευτήρια» εγκυρότητας και πρωτοπορίας της «Ναυτεμπορικής» εκφράστηκαν, εξάλλου, με τον πλέον εύστοχο τρόπο από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης: «Η “Ναυτεμπορική” έχει τίτλους ιστορικούς που της επιτρέπουν να διεκδικήσει τον ρόλο αυτού που αναζητεί, αναδεικνύει και καταγράφει αυτούς που προτείνουν αφηγήσεις και σχέδια και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, πολιτικές και επιχειρηματικές, οι οποίες διαμορφώνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα 100 χρόνια που πέρασαν είναι ο τίτλος που νομιμοποιεί τη “Ναυτεμπορική” να παίξει έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, στα επόμενα 100 χρόνια».
Πολύπλευρη ενημέρωση
Τη συμβολή της «Ναυτεμπορικής» στην αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση εξήρε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, εκφράζοντας συγκίνηση και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η εφημερίδα αποτελεί δημιούργημα Μικρασιατών προσφύγων και εξαίροντας την εγκυρότητα και αξιοπιστία του εντύπου.
Παγκόσμια αποδοχή
Αναδεικνύοντας τη διαδρομή της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας, ο εκδότης της «Ναυτεμπορικής» και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Γιώργος Μελισανίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και υπογράμμισε πως η «Ναυτεμπορική» σημάδεψε με την πορεία της τον ελληνικό Τύπο, καθορίζοντάς τον σε μεγάλο βαθμό, με το αιωνόβιο πλέον φύλλο της.
«Για εμένα προσωπικά, όπως και για την οικογένειά μου, αποτελεί ύψιστη τιμή, που σήμερα, σε αυτόν τον ιερό χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, συγκεντρώθηκαν τόσες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, για να γιορτάσουμε έναν αιώνα ζωής της “Ναυτεμπορικής”. Συνώνυμο αξιοπιστίας, εγκυρότητας και ποιότητας, η εφημερίδα μας ανέδειξε τα σημαντικότερα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα της χώρας και σήμερα χαίρει παγκόσμιας αποδοχής» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκδότης.
Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τη σημαντική θέση που κατέχει ο Όμιλος στο σύγχρονο περιβάλλον των ΜΜΕ, αλλά και την ανεξίτηλη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ο κ. Μελισανίδης επισήμανε πως τόσο η εφημερίδα και η ιστοσελίδα όσο και το τηλεοπτικό κανάλι της «Ναυτεμπορικής» αφήνουν, καθημερινά, ένα ξεχωριστό, διακριτό αποτύπωμα στον χώρο του σύγχρονου Τύπου.
Εστιάζοντας ακολούθως στην επόμενη μέρα για τον Όμιλο, απηύθυνε ένα κάλεσμα σε όλους τους παρισταμένους: «Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι, σας καλούμε να παραμείνετε δίπλα μας, με τις πολύτιμες για εμάς απόψεις σας».
Κλείνοντας, τέλος, την ομιλία του, ο εκδότης της «Ν» εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, εκ μέρους της οικογένειας Μελισσανίδη, όπως και όλων των εργαζομένων στη «Ναυτεμπορική».
Αντικειμενική δημοσιογραφία
Τη μακρά ιστορία της «Ν» επισήμανε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την πορεία αυτή εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της χώρας και εξαίροντας τη «Ν» για «τη συμβολή της σε μια αντικειμενική δημοσιογραφία».
«Είχα την ευκαιρία πολύ πρόσφατα -πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας- με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών να συνεργαστώ με τα τελευταία, τα πιο πρόσφατα εντυπωσιακά βήματα της εφημερίδας, γενικότερα του Ομίλου, και να αξιολογήσω το θετικό αποτύπωμα που είχαν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εύχομαι και τα επόμενα 100 χρόνια να είναι το ίδιο παραγωγικά ή και περισσότερο. Και όπως διαβάσαμε στο εξαιρετικό έντυπο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δέσμευση του εκδότη θα τηρηθεί στο ακέραιο».
Opera performance
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, καθώς οι καταξιωμένοι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Έλενα Κελεσίδη (σοπράνο) και Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) ερμήνευσαν γνωστές άριες από αγαπημένες όπερες.
Η οικονομία εξαρτάται και από την ποιότητα της δημοκρατίας
Ευ. Βενιζέλος: Η «Ν» είναι μία από τις πιο έγκυρες μαρτυρίες της σύγχρονης Ιστορίας
«Η “Ναυτεμπορική” αποτυπώνει στο σώμα της τα 100 από τα συνολικά 200 χρόνια του βίου του νέου ελληνικού κράτους».
Tα παραπάνω τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης για τα 100 χρόνια της «Ν».
«Η “Ναυτεμπορική”, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ακριβώς 100 χρόνια στον Πειραιά, είναι μία από τις πιο έγκυρες μαρτυρίες της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής και πολιτικής Ιστορίας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα κατά την εποχή της ίδρυσης της ιστορικής εφημερίδας.
«Όταν ιδρύεται η “Ναυτεμπορική” από τους αδερφούς Αθανασιάδη ήμασταν λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, λίγα χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάννης και λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και την επίσημη κατάργηση της βασιλείας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της “Ν” ταυτίζονται με μία μεγάλη ιστορική και εθνική περιπέτεια. Ξεκινούν με μία καταστροφή, με μία πολεμική ήττα που είναι η μικρασιατική και καταλήγουν το 1974 με ένα άλλο μεγάλο και διαρκές εθνικό τραύμα, που είναι η εθνική ήττα στην Κύπρο, η εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή, που αποτέλεσε όμως το θεμέλιο της δεύτερης 50ετίας της χώρας και της “Ναυτεμπορικής”» συνέχισε.
Αν η πρώτη 50ετία είναι γεμάτη από κρίσεις και πολέμους, η δεύτερη, όπως παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, είναι μία ειρηνική 50ετία, της οποίας γιορτάζουμε φέτος τη μεγάλη επέτειο των 50 ετών. «Αυτά τα δεύτερα 50 χρόνια βεβαίως είναι ειρηνικά και αυτό μας επιτρέπει να θέσουμε με απτό τρόπο το ερώτημα: Ποια είναι η συνολική αξιολόγηση των 100 ετών που κατέγραψε η “Ναυτεμπορική”; Ποιοι παράγοντες επικαθόρισαν την καμπύλη της ελληνικής οικονομίας; Η ελληνική πρωτοβουλία, το επιχειρείν, που είναι η καρδιά της οικονομίας; Ή μήπως ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται και λειτουργεί το κράτος, η κρατούσα αντίληψη για τον οικονομικό ρόλο του κράτους, οι εθνικές περιπέτειες, οι πολιτικές συγκρούσεις, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης και κυρίως οι μεγάλες διεθνείς εξελίξεις;» διερωτήθηκε.
«Η πολιτική είναι αυτή που επικαθορίζει την οικονομία»
«Νομίζω ότι η απάντηση είναι καθαρή: Η πολιτική είναι αυτή που προτάσσεται και είναι αυτή που επικαθορίζει την οικονομία. Στο ερώτημα αν προηγείται η πολιτική ή η οικονομία, η ακριβής απάντηση είναι ότι προηγείται η Ιστορία, όπως την προσλαμβάνει στη μνήμη της και στη συλλογική της συνείδηση η κοινωνία» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε ακόμη πως «τα πολιτικά συμφραζόμενα που καθόρισαν τις εξελίξεις στα χρόνια που πέρασαν» είναι βέβαιο ότι θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στο μέλλον «γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, να δούμε τι είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον». «Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τα διεθνή συμφραζόμενα (…) Αυτό από το οποίο ξεκινάμε είναι αυτό που αντικαθιστά τη λεγόμενη “κοινοτοπία του κακού” που κυριάρχησε στον ευρωπαϊκό μεσοπόλεμο με τον φασισμό και τον ναζισμό. Τώρα δεν έχουμε την “κοινοτοπία του κακού”, αλλά την κοινοτοπία της κρίσης και μάλιστα της αλληλουχίας των κρίσεων, μίας πολυκρίσης, μίας μόνιμης κρίσης. Αυτό μας εξοικειώνει διεθνώς και στην Ελλάδα με τον κίνδυνο και η εξοικείωση με τον κίνδυνο υποβαθμίζει τον κίνδυνο. Αυτός είναι ίσως και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουμε τον βαθμό κινδύνου» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως όλα τα παραπάνω καταγράφονται «μέσα σε ένα σύστημα που ρευστοποιείται πραγματικά». «Ο κόσμος έχει πάψει προ πολλού να είναι μονοπολικός. Το φαινόμενο του πολέμου είναι παρόν και αυτό προσδιορίζει τα πάντα και πολιτικά και οικονομικά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Η πυρηνική απειλή είναι παρούσα»
Επισήμανε επίσης πως «η πυρηνική απειλή είναι παρούσα και αυτό για την Ευρώπη είναι ένα κολοσσιαίο ζήτημα, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα από πλευράς εξοπλισμών να αναπτύξει τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα». «Για την Ευρώπη και για εμάς το μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας που συμπαρασύρει και το πρόβλημα της δημοκρατίας και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και το πρόβλημα της ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι ότι τώρα που τα πάντα εξαρτώνται από ένα ανώτερο επίπεδο, πολιτικό, διεθνοπολιτικό και εκεί μέσα κρίνονται οι οικονομικοί συσχετισμοί και οι οικονομικές δυνατότητές μας, οι ταυτοτικές και στρατηγικές μας επιλογές δεν δίνουν επαρκή απάντηση στις προκλήσεις».
«Δεν αρκεί να λέμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική, ότι είναι μία χώρα ευρωπαϊκή και νατοϊκή, μία χώρα που επενδύει στην ελληνοαμερικανική εταιρική σχέση και συνεργασία. Αυτά δεν μας δίνουν μία πλήρη απάντηση» υπογράμμισε, σημειώνοντας για παράδειγμα πως «η ελληνοαμερικανική εταιρική σχέση δεν καλύπτει το κενό θωράκισης που αφήνει η Ευρώπη ή -αν το καλύπτει- είναι πιθανόν να το διαπιστώσουμε εκ των υστέρων».
Παράμετρος θεσμικής ισχύος η δημοσιονομική ασφάλεια
Όπως ανέφερε, οι προϋποθέσεις της εθνικής ισχύος είναι πολλές και πρωτίστως είναι πολιτικές, θεσμικές και οικονομικές. «Παράμετρος θεσμικής ισχύος είναι – όχι ό,τι μπορούμε να φανταστούμε από τους όρους – κάτι που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την εξωτερική πολιτική, αλλά η δημοσιονομική ασφάλεια, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται όχι μόνο από την πολιτική και εν τέλει από την Ιστορία, αλλά και από την αντοχή της κοινωνίας και την ποιότητα της Δημοκρατίας» επισήμανε.
«Ανάμεσα σε δύο εθνικά αφηγήματα»
Τόνισε στη συνέχεια πως «καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο εθνικά αφηγήματα: ένα αφήγημα αισιόδοξο αυτοματισμού που αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως όαση ευρωπαϊκή και διεθνή. Αυτό εμπεριέχει στοιχεία επανάπαυσης, αυταρέσκειας και ολιγάρκειας, είναι ένα αφήγημα ανιστόρητο» συμπλήρωσε. Το δεύτερο αφήγημα, όπως είπε, «είναι ένα αφήγημα επίγνωσης των προβλημάτων και του κινδύνου της παλινδρόμησης, χωρίς να χάνουμε την πίστη στις δυνατότητές μας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «η “Ναυτεμπορική” έχει τίτλους ιστορικούς που της επιτρέπουν να διεκδικήσει τον ρόλο αυτού που αναζητεί, αναδεικνύει και καταγράφει αυτούς που προτείνουν αφηγήσεις και σχέδια και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, πολιτικές και επιχειρηματικές, οι οποίες διαμορφώνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». «Τα 100 χρόνια που πέρασαν είναι ο τίτλος που νομιμοποιεί τη “Ναυτεμπορική” να παίξει έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, στα επόμενα 100 χρόνια» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
«Αφουγκράζεται τους παλμούς της κοινωνίας»
Τη συμβολή της «Ναυτεμπορικής» στην αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση της κοινωνίας εξήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια της «Ν». Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα από το Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στις ρίζες των ιδρυτών της «Ναυτεμπορικής», τονίζοντας τη συμβολή των Ελλήνων προσφύγων στην πρόοδο του τόπου.
«Είμεθα συγκινημένοι και υπερήφανοι, διότι η εφημερίδα αποτελεί δημιούργημα Μικρασιατών προσφύγων. Γνώριζαν οι πρόσφυγες τι σημαίνει να έχεις πατρίδα, να είσαι ριζωμένος σε έναν υψηλό πολιτισμό που άφησε το αποτύπωμά του παντού, σφραγίδα δημιουργικότητας, ειρήνης, συμβίωσης με το διαφορετικό, πνευματικότητας, σεβασμού των παραδόσεων και ορθής ιεράρχησης αξιών και προτεραιοτήτων. Αυτή η κληρονομιά καρποφόρησε και στον ελλαδικό χώρο αφού η ανείπωτη καταστροφή της Μικρασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης δεν εξουθένωσε τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα των ημετέρων. Αλλά μέσα από τη μεγάλη περιπέτεια αναδύθηκαν νέες δυνάμεις για συνέχεια, πρόοδο και προσφορά. Δεν νοείται σύγχρονη Ελλάδα χωρίς την καθοριστική συμβολή των προσφύγων της Μικρασίας, του Πόντου, της ανατολικής Θράκης -και όχι μόνον- στη διαμόρφωση και την πρόοδό της» υπογράμμισε. «Δείγμα και τμήμα αυτής της προσφοράς», όπως τόνισε, «είναι και η “Ναυτεμπορική”, όραμα και δημιουργία των αυτάδελφων Πάνου και Τζώρτζη Αθανασιάδη».
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό πνεύμα που διέκρινε πάντα την εφημερίδα. «Καθ’ όλο τον πρώτο αιώνα της ζωής της η “Ναυτεμπορική” αφουγκραζόταν τους παλμούς της κοινωνίας, καταφέρνοντας να προσαρμόζεται και να ακολουθεί νέους δρόμους στην ενημέρωση. Η “N” υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε εξαρχής σε σχήμα ταμπλόιντ» σημείωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ν», καθώς και στην επέκτασή της στον τηλεοπτικό χώρο. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η «Ν» συντονίστηκε ταχύτατα με το νέο ψηφιακό τοπίο και στα μέσα του 1990 δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική έκδοσή της naftemporiki. gr, ενώ το 2022 ακολούθησε και το Naftemporiki TV.
Αναδεικνύοντας τον ρόλο της «Ν» στο σημερινό τοπίο της ενημέρωσης, επισήμανε πως «η “N” καλύπτει με εγκυρότητα και αξιοπιστία οικονομικά, ναυτιλιακά, εμπορικά, επιχειρηματικά θέμα- τα και όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας». Στάθηκε επίσης στο ορόσημο που σηματοδότησε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της «Ν» το 2021. «Με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το 2021 τίθεται επικεφαλής η οικογένεια Μελισσανίδη και η “Ν” επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε, στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στο κέντρο της ελληνικής ναυτιλίας» ανέφερε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη, τέλος, τους υπεύθυνους της «Ν» για «την αποτελεσματική διακονία της πολύπλευρης και αντικειμενικής ενημέρωσης».