Skip to main content

Κύκλωμα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και προώθησης μεταναστών: Πώς δρούσε

ΕΛ.ΑΣ.

Τουλάχιστον 14 παράνομες προωθήσεις μεταναστών και 46 ταχυδρομικές αποστολές

Δύο αλλοδαποί, ηλικίας 46 και 24 ετών, συνελήφθησαν την Τρίτη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην περιοχή της Ομόνοιας. Κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από το ελληνικό έδαφος, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον αναζητούνται συνεργοί τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο διερεύνησης κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης προώθησης μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το European Migrant Smuggling Center (E.M.S.C.) της Europol, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν οι 2 κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Όπως προέκψυε, οι εν λόγω αλλοδαποί αναλάμβαναν τη μαζική αποστολή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και εγγράφων τρίτων ατόμων αμφιβόλου γνησιότητας, ταχυδρομικώς προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία και Αυστρία), αποκρύπτοντας τα ταξιδιωτικά έγγραφα εντός συσκευασιών ασύρματων ακουστικών.

Επιπλέον, αναλάμβαναν τη διαμεσολάβηση των χρηματικών ροών μεταξύ των υπό προώθηση μεταναστών και συνεργαζόμενων διακινητών. Συγκεκριμένα, οι υπό προώθηση μετανάστες κατέβαλλαν σε κατάστημα εμπορίας ειδών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» οι 2 κατηγορούμενοι, τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά τα οποία παραδίδονταν στους διακινητές μετά την ολοκλήρωση της παράνομης προώθησης τους.

Επίσης, οι ίδιοι μετέβαιναν αυθημερόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προς την Ισπανία και τη Γαλλία όπου μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά, διευκολύνοντας οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των υπό προώθηση μεταναστών και των διακινητών (σύστημα μεταφοράς χρημάτων Hawala).

Και παράνομες προωθήσεις

Το κύκλωμα οργάνωνε παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκές χώρες μέσω της αεροπορικής, της οδικής και της ακτοπλοϊκής οδού.

Αρχικά εντόπιζε και σύναπτε συμφωνίες με τους υπό προώθηση μετανάστες. Έπειτα εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οργάνωνε τη μεταφορά τους σε παραμεθόριες περιοχές των συνόρων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία όπου προωθούνταν παράνομα και σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπου με τη χρήση πλωτών μέσων, και σε συνεργασία με έτερο εγκληματικό δίκτυο, προωθούνταν προς της ακτές της Ιταλίας.

Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις εφοδίαζε τους μετανάστες με αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία εξέδιδε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το παράνομο αυτό κύκλωμα εμπλέκεται σε 14 υποθέσεις παράνομης προώθησης μεταναστών, ενώ διαπιστώθηκε η αποστολή 46 ταχυδρομικών αποστολών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη δράση τους αποκόμισαν μεγάλο χρηματικό όφελος, καθώς για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και τη διοργάνωση της κάθε παράνομης προώθησης, το κέρδος κυμαινόταν από 2.800 έως και 6.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ από την εμπορία των πλαστών εγγράφων κέρδιζαν χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 400 έως και 1.200 ευρώ ανά έγγραφο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε οικίες αλλά και σε 3- ταχυδρομικά δέματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26 άδειες διαμονής, 13 δελτία ταυτότητας, 5 διαβατήρια, προξενική θεώρηση (Visa), 4 κινητά τηλέφωνα και 3.770 ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο δράσης 2.2 του προγράμματος Empact East Med για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών και αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δράσης με την κωδική ονομασία «op Parcel Safe» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Europol.

Κατά την ημέρα της συγκεκριμένης δράσης (Action Day), τις 2 Απριλίου, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ενισχύθηκε και με ειδικό εμπειρογνώμονα της Europol προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της Europol (Mobile Office).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.