Σε κλίμα συγκίνησης για το έργο που επιτελέστηκε στα 100 χρόνια από την ίδρυση της «Ναυτεμπορικής», αλλά και εξίσου έντονης αισιοδοξίας για τα επόμενα 100 χρόνια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των ιστορικών γενεθλίων της πρώτης οικονομικής εφημερίδας της χώρας στο Μουσείο Ακρόπολης.
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» πλήθος εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν γένει των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του διπλωματικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και φορέων της αγοράς.
Το μήνυμα του Πατριάρχη
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο οποίο ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εκφράζει κατ’ αρχάς συγκίνηση και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η «Ναυτεμπορική» αποτελεί δημιούργημα Μικρασιατών προσφύγων.
«Γνώριζαν οι πρόσφυγες τι σημαίνει πατρίδα, να είσαι ριζωμένος σε έναν υψηλό πολιτισμό που άφησε το αποτύπωμά του παντού. Η ανείπωτη καταστροφή της Μικρασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης δεν εξουθένωσε τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα των ημετέρων. Δεν νοείται σύγχρονη Ελλάδα χωρίς την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων προσφύγων στη διαμόρφωση και την πρόοδό της. Δείγμα και τμήμα αυτής της προσφοράς είναι και η “Ναυτεμπορική”, όραμα και δημιουργία των αυτάδελφων Πάνου και Τζώρτζη Αθανασιάδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Παράλληλα, εξήρε την «εγκυρότητα και αξιοπιστία» με την οποία η εφημερίδα καλύπτει οικονομικά, ναυτιλιακά, εμπορικά, επιχειρηματικά θέματα και όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας, επισημαίνοντας επίσης ότι για έναν αιώνα αφουγκραζόταν τους παλμούς της κοινωνίας καταφέρνοντας να προσαρμόζεται και να ακολουθεί νέους δρόμους στην ενημέρωση και ότι «με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το 2021, η “Ναυτεμπορική” επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε, στον Πειραιά».
Ο Γιώργος Μελισανίδης
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο οικοδεσπότης της ιστορικής εκδήλωσης και εκδότης της «Ναυτεμπορικής», Γιώργος Μελισανίδης, τόνισε ότι «η “Ναυτεμπορική” είναι μια εφημερίδα που με την πορεία της σημάδεψε τον ελληνικό Τύπο και καθόρισε την πορεία του σε μεγάλο βαθμό με το αιωνόβιο πλέον φύλλο της».
Και πρόσθεσε: «Για εμένα προσωπικά, όπως και για την οικογένειά μου, αποτελεί ύψιστη τιμή που σήμερα, σε αυτόν τον ιερό χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, συγκεντρώθηκαν τόσες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, για να γιορτάσουμε έναν αιώνα ζωής της “Ναυτεμπορικής”. Συνώνυμο αξιοπιστίας, εγκυρότητας και ποιότητας, η εφημερίδα μας ανέδειξε τα σημαντικότερα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα της χώρας και σήμερα χαίρει παγκόσμιας αποδοχής». «Η εφημερίδα, η ιστοσελίδα, όπως και το τηλεοπτικό της κανάλι, αφήνουν καθημερινά ένα ξεχωριστό, διακριτό αποτύπωμα στον χώρο του σύγχρονου Τύπου. Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι, σας καλούμε να παραμείνετε δίπλα μας, με τις πολύτιμες για εμάς απόψεις σας».
«Κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ εκ μέρους της οικογένειάς μου, όπως και όλων των εργαζομένων στη “Ναυτεμπορική”, που είστε κοντά μας στη σημερινή λαμπρή εορτή για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την πρώτη έκδοση του ιστορικού αυτού φύλλου. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Τα 100 χρόνια είναι ο τίτλος που νομιμοποιεί τη “Ναυτεμπορική” να παίξει ακόμη πιο κομβικό ρόλο στο μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα 100 χρόνια της «Ναυτεμπορικής», όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, συμπίπτουν με τα 100 από τα 200 συνολικά χρόνια του βίου του ελληνικού κράτους. Τα πρώτα 50 ξεκινούν με μια καταστροφή, τη Μικρασιατική Καταστροφή, και ολοκληρώνονται επίσης το 1974 με την εθνική ήττα στην Κύπρο, ενώ τα δεύτερα 50 είναι χρόνια ειρηνικά, αλλά αυτό που αντικαθιστά την “κοινοτυπία του κακού” της πρώτης 50ετίας είναι η “κοινοτυπία της κρίσης”, πολύχρονης και πολλαπλής».
Και αυτό -όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος- «μας εξοικειώνει με τον κίνδυνο, και η εξοικείωση με τον κίνδυνο υποβαθμίζει τον κίνδυνο – και ίσως αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το πρόβλημα είναι ότι το φαινόμενο του πολέμου είναι παρόν και αυτό προσδιορίζει τα πάντα, την πολιτική και την οικονομία».