Με σπασμένα τα φρένα συνεχίζουν οι παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι οποίες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν έναν σχεδόν… ανέφελο ουρανό.
Στο α’ τρίμηνο, ενδεικτικά, ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 βελτίωσε 22 φορές (!) τα επίπεδα – ρεκόρ και «έγραψε» κέρδη άνω του 10% (για πρώτη φορά από το 2019), ενώ ο επίσης αμερικανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,6%, στην καλύτερη επίδοση από το 2021. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική αξία των αμερικανικών μετοχών να έχει «φουσκώσει» κατά 4 τρισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 αναρριχήθηκε έως και το ιστορικό υψηλό των 513 μονάδων, με σωρευτική μεταβολή της τάξης του +7% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ίδιο αποδεικνύεται το σκηνικό και στην Ασία, όπου ο ιαπωνικός Nikkei 225 διατηρείται σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου των 40.000 μονάδων, παραμένοντας σε αχαρτογράφητα εδάφη.
Δεν αλλάζει το αφήγημα
Τα μακροοικονομικά μεγέθη εν μέρει στηρίζουν το εν εξελίξει ράλι των μετοχών, καθώς τα «φρέσκα» στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό επιβεβαιώνουν το σενάριο για σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αναμφίβολα αποτελεί τον «οδηγό» της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής.
Ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed, ο οποίος αφορά τις μηνιαίες τιμές προσωπικών δαπανών, εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε τον Φεβρουάριο εντός των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας, γεγονός το οποίο διατηρεί… ανέγγιχτο το αφήγημα για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. «Η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου κινήθηκαν όπως ακριβώς περιμέναμε. Και είμαστε “οκ” μ’ αυτό» εξηγεί η Βερόνικα Κλαρκ, αναλύτρια της Citigroup.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι πληθωριστικοί δείκτες -παρά την αισθητή αποκλιμάκωση από τα ιστορικά υψηλά του 2022 και του 2023- παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του επιθυμητού. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεν βιάζεται ιδιαιτέρως να προχωρήσει σε χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, με τον Ιούνιο να παραμένει ως τον επικρατέστερο μήνα για το πρώτο «ψαλίδι». «Πρέπει να αποκτήσουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη. Χρειαζόμαστε ένα-δύο μήνες ενθαρρυντικών στοιχείων, προτού προχωρήσουμε στο σενάριο για μείωση των επιτοκίων στα μέσα του έτους» προσθέτει, παράλληλα, η Κλαρκ.
Χρηματιστήριο: Οι 12+6 εισηγμένες που έκαναν… σπριντ τον Μάρτιο
Σε κάθε περίπτωση, το θετικό για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, καθώς οι επιδόσεις του ΑΕΠ επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανθεκτικότητα, έχοντας υψώσει ένα αποτελεσματικό τείχος έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της διετούς πολιτικής των υψηλών επιτοκίων.
Στροφή στην Ευρώπη;
Και μπορεί οι αμερικανικές μετοχές μέχρι στιγμής να… κλέβουν τις εντυπώσεις, αλλά τα hedge funds αρχίζουν να καλοβλέπουν την ιδέα της… Ευρώπης -ιδίως ενόσω η Wall Street καθίσταται ολοένα και πιο ακριβή, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή της φούσκας του dot-com.
Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, τα hedge funds έχουν αυξήσει σημαντικά την έκθεση στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ το ίδιο συμβαίνει, όπως διαπιστώνει η Bank of America, και με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν ενισχύσει τις τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές σε επίπεδα τα οποία αγνοούνταν από τον Ιούνιο του 2020 (υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών).
O Πολ Μπρέιν της Newton Investment Management, μιλώντας στο Bloomberg, εξηγεί ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τις προοπτικές των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει μια πιθανή διόρθωση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπικουρικά, οι αναλυτές προσδοκούν ότι μια πιθανή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μετουσιωθεί σε υψηλότερη εταιρική κερδοφορία, κάτι το οποίο θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η BlackRock εξακολουθεί να «ψηφίζει» ΗΠΑ, ποντάροντας στα μεγαλύτερα οφέλη από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και πιστεύοντας ότι η κερδοφορία των αμερικανικών εισηγμένων θα συνεχίσει να βελτιώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Οι αποδόσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στο 2024
• Nikkei 225 +21,2%
• S&P 500 +10,8%
• Nasdaq 100 +10,3%
• DAX +10,2%
• CAC 40 +8,9%
• Stoxx 600 +7,1%
• Dow Jones +5,6%
• FTSE 100 +3,0%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)