Skip to main content

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Προς παράταση η λειτουργία της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μικρή η ενσωμάτωση επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, καλή στη βιομηχανία

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης 1-2 μηνών, με καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να φτάνει έως και την 1η Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Μπορεί η προσθήκη των επιχειρήσεων στη διαδικασία του συστήματος «Εργάνη» να συνεχίζεται, όμως τα κενά που έχουν διαπιστωθεί παραμένουν μεγάλα. Έτσι, ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση, που θα παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας, με μικρή παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ξεκινήσουν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας από την 1η Απριλίου για τον κλάδο της βιομηχανίας και από τη 2α Μαΐου για το λιανεμπόριο, που θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και την ακριβή καταγραφή του χρόνου εργασίας όλων των εργαζομένων.

Εχουν ενταχθεί μόνο 20.000 επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο

Στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι δεν υπερβαίνουν τις 20.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία, δηλαδή έχουν πετύχει τη σύζευξη με το σύστημα «Εργάνη». Με δεδομένο όμως ότι ξεπερνούν τις 60.000 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, είναι σαφές ότι η κάλυψη της ψηφιακής κάρτας κινείται στα επίπεδα του 30%, δηλαδή πολύ χαμηλά.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο είναι μικρές, δηλαδή έχουν έως 10 εργαζομένους, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης για να επισπεύσουν τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στο νέο μοντέλο ωρομέτρησης για κάθε απασχολούμενο χωριστά.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στη βιομηχανία, με το 80% των επιχειρήσεων (περίπου 12.000) να έχουν ενταχθεί ομαλά στην ψηφιακή κάρτα. Όμως και εκεί εντοπίζονται κενά και με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως από την 1η Απριλίου ξεκινούν κανονικά οι έλεγχοι, δημιουργείται ανησυχία για τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η παράβαση της υπέρβασης του χρόνου εργασίας οδηγεί σε ποινή η οποία είναι η υψηλότερη που μπορεί να επιβληθεί, καθώς ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Σημαντικοί κλάδοι

Συνολικά, από τη βιομηχανία και από το λιανεμπόριο πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, είναι οι δύο κύριοι κλάδοι της ελληνικής αγοράς εργασίας που εντάσσονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, γι’ αυτό και θεωρείται από το αρμόδιο υπουργείο ως εξαιρετικά κρίσιμο να στεφθεί με επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα.

Άλλωστε, η τελική έκβαση αυτής της προσπάθειας, για λιανεμπόριο και για βιομηχανία, θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για να ακολουθήσουν και άλλοι καθοριστικοί κλάδοι, ειδικά η εστίαση και ο τουρισμός. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι στις προθέσεις της είναι στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας να πραγματοποιηθεί εντός του φετινού καλοκαιριού.

Ο στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να καταστεί εφικτό να ενταχθούν και οι συγκεκριμένοι κλάδοι στο μοντέλο της ψηφιακής κάρτας. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για τους κλάδους με την υψηλότερη παραβατικότητα σε υπερβάσεις ωραρίων, δηλαδή σε υπερεργασία και σε μη καταβολή υπερωριών προς τους εργαζομένους. Άρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας η ψηφιακή κάρτα αρχικά να λειτουργήσει ομαλά σε βιομηχανία και σε λιανεμπόριο και στη συνέχεια να επεκταθεί εντός χρονοδιαγράμματος σε εστίαση και σε τουρισμό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν ενημερωθεί σχετικά ώστε να εντάξουν στους προγραμματισμένους ελέγχους τους από τον επόμενο μήνα και τον τομέα της χρήσης της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία και από τον Μάιο στο λιανεμπόριο, εκτός εάν δοθεί μικρή παράταση, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ενσωμάτωσης των επιχειρήσεων στη νέα διαδικασία ωρομέτρησης.