Το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 1η θέση των επιχειρηματιών που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς το 24% αυτών είναι απόφοιτοί του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία SAVY, που αξιοποίησε τα στοιχεία από το Fortune Greece 40 under 40 για την περίοδο 2013-2022 για τους επιχειρηματίες – ιδρυτές επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά δεδομένα, ακολουθεί το ΟΠΑ με 19% και το ΕΚΠΑ με 13%.
Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι το ΕΜΠ αποτελεί ένα σημαντικό φυτώριο δυναμικού ανθρώπινου κεφαλαίου που διαμορφώνει αποφοίτους με γνώσεις και δεξιότητες ικανές να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος της χώρας. Ο συνδυασμός των τεχνικών γνώσεων, με δεξιότητες ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, διοικητικές γνώσεις, αλλά και της «αίσθησης» του μηχανικού, δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στον σύγχρονο μηχανικό στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, το ΕΜΠ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς εκπαίδευσης, αλλά και παραγωγής έρευνας, όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Η σύνδεση του ΕΜΠ με το παραγωγικό ιστό της χώρας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτιά του Ιδρύματος στη σχετική μελέτη, δήλωσε ότι η συμβολή του ΕΜΠ, στην κοινωνία και στην οικονομία με αποφοίτους που μπορούν να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την έρευνα και τη γνώση που παράγεται σε αυτό, αλλά και να αναδείξουν στην πράξη τα πλεονεκτήματά τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αναδεικνύει τελικά τον κομβικό και πολυεπίπεδο ρόλο ενός δημόσιου Πανεπιστημίου σαν το ΕΜΠ στη χώρα.