Την πρόθεσή της να υποδεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα έκανε γνωσή η κυβέρνηση της Κροατίας.
«Η Κροατία έχει ορισμένη δυναμικότητα κι έχει υποδεχθεί στο παρελθόν παιδιά από καταστάσεις κρίσης», δήλωσε την Κυριακή στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς. Ο Μποζίνοβιτς δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση. Ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται το τρέχον διάστημα περίπου 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται κατά εκτιμήσεις 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι – παιδιά ηλίκίας κάτω των 18 ετών, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο πρόσωπο που να θεωρείται νομικά ο/η κηδεμόνας τους – σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Το ΕΚΚΑ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι.
Περίπου 42.000 άνθρωποι βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, δομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποδοχή 8.000 ανθρώπων.
Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων σημείωσε αλματώδη αύξηση αφότου η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τα σύνορά της την 29η Φεβρουαρίου. Χιλιάδες ακόμη επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA