Λεπτομέρειες για τις ενέργειές του σχετικά με τη 15χρονη που υπέστη σεξουαλική εκμετάλλευση και γέννησε στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου δίνει, μετά και τις συλλήψεις των 3 εμπλεκομένων, «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Υπόθεση ασέλγειας σε 15χρονη στο Ρέθυμνο: Στη φυλακή και οι άλλοι 2 συλληφθέντες
Συγκεκριμένα, ενημερώνει πως στις 18 Ιανουαρίου 2024, κατόπιν αιτήματος του σχολείου που φοιτούσε η 15χρονη εγκυμονούσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κοινωνική λειτουργό κι εν συνεχεία και με ψυχολόγο του Οργανισμού, με σκοπό την ολιστική υποστήριξη τόσο της οικογένειας, όσο και της ίδιας της ανήλικης, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, με κατάλληλες συμβουλευτικές κατευθύνσεις, ενδυνάμωση, αποφόρτιση των μελών, αλλά και υλική στήριξη.
Στις 2 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές Ρεθύμνου, για διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού, λόγω της ευαλωτότητάς του.
Στις 9 Φεβρουαρίου η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 δέχθηκε κλήση από πολίτη, ο οποίος γνώριζε από τρίτα άτομα ότι η ανήλικη, πιθανά, έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Επιθυμούσε να κάνει ακόμα κι επώνυμα, καταγγελία στις Αρχές για όσα γνώριζε. Παράλληλα, η Εισαγγελία, κατόπιν της έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε από τον Οργανισμό, διέταξε κοινωνική έρευνα από κοινωνικό λειτουργό δημοσίου φορέα.
Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική διασύνδεση του ατόμου που κάλεσε στη Γραμμή, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου για να καταγγείλει επώνυμα όσα γνώριζε για την ανήλικη. Εν συνεχεία, τα στελέχη της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου διερευνούσαν διακριτικά την υπόθεση.
Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με την ανήλικη, ώστε να διερευνηθούν οι τρέχουσες ανάγκες της και τότε ο Οργανισμός πληροφορήθηκε ότι η ανήλικη γέννησε πρόωρα.
Επιπλέον, ενημερώθηκε για την αποκάλυψή της πως είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση από δύο ενήλικες άντρες, κοντά στα 50 έτη, οι οποίοι προέρχονταν από το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας.
Στις 6 Μαρτίου, σε συνέχεια επικοινωνίας με την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» γνωστοποιήθηκε πως η 15χρονη θα έπαιρνε εξιτήριο, καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για να παραμείνει, αν και επισημάνθηκε πως έχουν γίνει αναφορές για επισφαλές οικογενειακό περιβάλλον.
«Άμεσα επικοινωνήσαμε με τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης ώστε να παραταθεί ο χρόνος παραμονής της και να διερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσής της αλλά και η ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου για την ίδια και το βρέφος της», σημειώνει ο Οργανισμός.
Στις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές του Ρεθύμνου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέφερε τις ανησυχίες του, αλλά και τις έρευνες των κοινωνικών υπηρεσιών αναφορικά με την κακοποίηση της ανήλικης ώστε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία.
Την ίδια μέρα, επικοινώνησε και με την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου, όπου αναφέρθηκαν ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, έλλειψη εγγράφων, καθώς και ανησυχίες για τον ρόλο του – συλληφθέντος αργότερα – πατριού. Κατόπιν προτροπής από τον Οργανισμό, ενημερώθηκε προφορικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας σχετικά με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη μέχρι στιγμής κοινωνική έρευνα που είχε υλοποιηθεί.
Έπειτα από τη συνεργασία του Οργανισμού με τον δήμο και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα, η ανήλικη παραμένει στο νοσοκομείο, όπου τη φροντίζει η μητέρα της μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος στέγασής τους και να διευρυνθούν τα στοιχεία περί σεξουαλικής κακοποίησής της.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στη 15χρονη και την οικογένειά της και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστεί τόσο εκείνη, όσο και το βρέφος της.
Όπως υπενθυμίζει, παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και ενήλικα που έχει πέσει θύμα σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης κ.ά. στην Ελλάδα με την ίδια ένταση και μεθοδικότητα με στόχο την ολιστική στήριξη. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας, καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».
Στο CyberTipLine Hellas μπορείτε να κάνετε online την αναφορά σας, ανώνυμα, για κάθε παιδί που βρίσκεται παραβιάζονται τα δικαιώματά του.
Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες, καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116 111».
Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηλ. 11040.