Και ξαφνικά λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όλοι αναζητούν στη Google να δουν τι γίνεται με τη …. γιορτή της Μητέρας. Ήταν η χθεσινή ημέρα (10 Μαρτίου) αφιερωμένη στις μητέρες; Σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, ναι.
Η όλη διάθεση για αναζήτηση φαίνεται να προκλήθηκε από την ανάρτηση της Κέιτ Μίντλετον με την ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία, που προκάλεσε σάλο και οδήγησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας να πει «mea culpa».
Σε αυτήν λοιπόν η Μίντλετον εξέφραζε τις ευχαριστηρίες της προς όλους για τις ευχές, που έλαβε τους τελευταίους δύο μήνες και ευχόταν με τη σειρά της «Ευτυχισμένη Ημέρα της Μητέρας». Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.
Πότε γιορτάζεται στη χώρα μας
Στην Ελλάδα, σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (δηλαδή 12 Μαΐου για το 2024).
Η σύγχρονη γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Μαρία Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» και αίτημα να μην στέλνονται παιδιά στον πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στη χώρα μας η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Κατά τη δεκαετία του 1960 ωστόσο άρχισε να καθιερώνεται ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.