Skip to main content

Ντιμιτρόφ: Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση με τον Κ. Μητσοτάκη

«Οι χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοί» και «μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία τόσο σε επίπεδο της κοινής ασφαλείας με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε επίπεδο οικονομίας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει «σημαντικό διεθνές διακύβευμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν συμβαίνει συχνά, στις μέρες μας, στον κόσμο να βλέπεις πολιτικούς να σκέφτονται περισσότερο για τις νέες γενιές και λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό που σηματοδοτούν οι δύο αφηγήσεις είναι το στοίχημα ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα» αναφέρει, δηλώνοντας «περήφανος» που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία.

Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι «ο χρόνος και η καλή πίστη, η εφαρμογή και η φιλία μας θα κάνουν αδύνατη την αντιπολίτευση στη συμφωνία». «Όσο περισσότερο εργαζόμαστε τόσο θα είναι λιγότερο δελεαστικό για τους πολιτικούς να επιτίθενται κερδίζοντας πόντους, όμως αυτό θα πάρει χρόνο» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν φοβάται προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αν έρθουν στην εξουσία η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Ντιμιτρόφ απαντά ότι η Ελλάδα έχει δικό της συμφέρον να υπάρχει στα βόρεια σύνορα της μία λειτουργική, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση». «Δεν έχει κανείς τίποτα να κερδίσει αν επιτεθεί στο γείτονα του» προσθέτει.

Τονίζει ότι ένας λόγος που επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα «οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες μας ωρίμασαν, αλλά και στις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν όσοι αναμείχθηκαν στο εγχείρημα» και συμπληρώνει πως η Ελλάδα αποδεικνύει το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη χώρα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει.

Δηλώνει επίσης ότι «πρέπει να γράψουμε ένα βιβλίο με τον Νίκο Κοτζιά γιατί ήταν συναρπαστικό αυτό που ζήσαμε». «”Υπήρξαν στιγμές που ο Νίκος ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου, άλλοτε εγώ ήμουν πολύ θυμωμένος, υπήρξαν και στιγμές με φωνές. Ήταν δύσκολο, επίσης, γιατί και οι δυο μας δεχόμασταν επίθεση από μέρος της κοινής γνώμης- απειληθήκαμε ακόμη και με θάνατο, εμείς αλλά και οικογένειες μας. Όμως στο τέλος κατακτήσαμε μεταξύ μας πλήρη εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία που θα διαρκέσει για πάντα κι ελπίζω οι δύο χώρες μας να μείνουν φίλες για πάντα. Γι’ αυτό άλλωστε αυτή τη συμφωνία την αποκαλούμε ιστορική» καταλήγει