Skip to main content

Θεσσαλία: Τι προβλέπει το master plan των Ολλανδών – Πότε θα αδειάσει το νερό στην Κάρλα

(EUROKINISSI)

Στις βασικές πτυχές του σχεδίου αναφέρθηκε ο CEO της ολλανδικής HVA International

Σε περίπου 1,5 χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει φύγει το νερό από το μεγαλύτερο μέρος της Κάρλας, όπως ανέφερε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της ολλανδικής HVA International, που έχει εκπονήσει το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε στις βασικές πτυχές του master plan, που παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος αρχικά στην έκταση των ζημιών, ο κ. Γκουζούρης είπε πως αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτά στη Θεσσαλία «έχουμε δει στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, όπου είχαμε από κυκλώνες τεράστιες καταστροφές και θύματα».

Όπως είπε, η HVA International έχει εκπονήσει μια συνολική μέλετη, ένα master plan με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.

Μεγάλο πρόβλημα η ξηρασία και η έλλειψη νερού

Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλία είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. «Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα για να αποτρέψουμε μια οικολογική καταστροφή» ανέφερε, σημειώνοντας εμφατικά πως ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει πολύ. Πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, τόνισε.

«Αν φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα»

Ο κ. Γκουζούρης επισήμανε ότι πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος. Παράλληλα όμως – όπως προειδοποίησε – θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει, δηλαδή θα έχουμε αλμύρα, κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Έτσι και φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό παντού, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» δήλωσε.

Ο CEO της ολλανδικής εταιρείας σημείωσε πως «αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο πρωθυπουργός με τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων είναι αυτό που λείπει, δηλαδή μία κεντρική διαχείριση του νερού». Αντίθετα, όπως παρατήρησε, το νερό έως τώρα είναι σκορπισμένο στα «χέρια» πολλών φορέων και καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο, χωρίς να υπάρχει συνοχή.

Αναφορικά με την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν είπε ότι υπήρχε ένα σημείο όπου κατέληγαν νερά «δηλαδή ήταν ένας βάλτος, που είχε κουνούπια και διάφορες ασθένειες λόγω αυτών». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη[…]» συνέχισε.

Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να φύγει το νερό ο κ. Γκουζούρης απάντησε: «Φεύγει, ήμουν προχθές εκεί, έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή». Έτσι, όπως εκτίμησε, σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης.

Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για μία σήραγγα είπε πως «το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μη πλημμυρίζει το σπίτι». «Προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα» υπογράμμισε.

Έργα ορεινής υδρονομίας

Ο ίδιος επισήμανε πως η αρχή πρέπει να γίνει με τα έργα ορεινής υδρονομίας. «Να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων στα βουνά έτσι ώστε αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες να μη φεύγει μαζικά» ανέφερε, προσθέτοντας πως από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Επίσης, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γκουζούρης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συναντηθεί με θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας, αλλά και εκπροσώπους αγροτών από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια την προσεχή Δευτέρα στις 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.