Με τη σκέψη στις νεότερες γενιές που πρέπει να μάθουν πώς μετακινήθηκαν οι πρόγονοί μας, τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, πάλεψαν να εγκατασταθούν στη νέα πατρίδα, να προσαρμοστούν και να διαπρέψουν, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) διοργάνωσε, πριν από λίγες μέρες, εκδήλωση για τον ελληνισμό στη Γεωργία.
Τρεις ομιλητές, η δρ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της ΕΠΜ Λίνα Ποζίδου, ο ιστορικός και μέλος της ΕΠΜ Βασίλης Τσενκελίδης και η δρ. Φιλολογίας, καθηγήτρια γεωργιανής γλώσσας Τεόνα Μπερίτζε αναφέρθηκαν στον ελληνισμό της Γεωργίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΠΜ Χρήστος Γαλανίδης τονίζοντας τη διαχρονική παρουσία των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ποντίων στη Γεωργία. Με αφορμή την ταινία που προβαλλόταν, αναφέρθηκε στους συμπατριώτες μας που γεννήθηκαν, σπούδασαν και διακρίθηκαν στη Γεωργία και την τέως Σοβιετική Ένωση, όπως ο σκηνοθέτης της ταινίας Χριστόφορος Τριανταφύλλοφ, ο σπουδαίος μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης και ο φιλόσοφος Θεοχάρης Κεσίδης. Αναφέρθηκε και στην έκδοση της ΕΠΜ, τη σχετική με το θέμα της εκδήλωσης [Παράρτημα 42 (2021) του «Αρχείου Πόντου»], η οποία αφορά στην εργασία του Σπάρτακου Τανασίδη, με τίτλο: Τσάλκα. Στοιχεία ιστορίας και λαογραφίας των τουρκόφωνων Ποντίων του Καυκάσου.