Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Επανέρχεται στο προσκήνιο η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τις διατάξεις που θα στείλει με 151 ή 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή για αναθεώρηση.
Η κίνηση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει την πρόταση της διάταξης της πλειοψηφίας για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς άφηνε να διαρρεύσει ότι «μπλόκαρε» με αυτόν τον τρόπο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να διακόψει την κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2020 που η Βουλή θα κληθεί να επανεκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΑ ήταν η σχετική διάταξη να περάσει με 151 ψήφους και έτσι να χρειάζεται 180 ψήφους – που δεν θα τους έχει η Ν.Δ. μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου – για να αναθεωρηθεί. Δηλαδή, σύμφωνα με την Πειραιώς, η κυβέρνηση πρότεινε μεν τη σχετική διάταξη για να εμφανίζεται θεσμικά και πολιτικά σωστή, αλλά με την «ασφάλεια» ότι δεν θα μπορούσε να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή.
«Προτείνω την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Πείτε και εσείς ότι τον στηρίζετε και τελειώνουμε» ήταν η ντρίπλα του κ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με την οποία ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι δεν προσβλέπει στη «δεξιά παρένθεση» – δηλαδή το σχέδιο να διακόψει την κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. τον Φεβρουάριο του 2020 μη ψηφίζοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας. Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να περάσει τη μπάλα στο γήπεδο της Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι το 2015, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. που δεν υπερψήφισε, τότε, τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το θεσμικό κομμάτι ωστόσο, δηλαδή η ουσία, παρέμενε και παραμένει η εκκρεμότητα. Ενώ τα δύο κόμματα θεωρητικά συμφωνούν στην αποσύνδεση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία μακρά διαδικασία με ψηφοφορίες έξι μηνών στη Βουλή που η Ν.Δ. δεν δέχεται, με το επιχείρημα ότι θα είναι παραλυτική διαδικασία για την όποια κυβέρνηση και την οικονομία.
Το ερώτημα που παραμένει ως σήμερα είναι τι θα κάνει η πλειοψηφία στην δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που, εκτός απροόπτου έρχεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Φήμες και σενάρια ήθελαν τον κ. Τσίπρα να δίνει εντολή σε βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία ή ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει επιχειρήματα ώστε να μην ψηφίσει τη διάταξη, έτσι ώστε να μην περάσει με πλειοψηφία 180 βουλευτών στην επόμενη Βουλή και μπορεί να αναθεωρηθεί με 151 στην επόμενη Βουλή, που είναι και ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νεότερες πληροφορίες ωστόσο από κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί θεσμικά και θα στηρίξει τη διάταξη που πρότεινε. Ως αποτέλεσμα αρκετών συσκέψεων του Πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, επικράτησε η άποψη ότι το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» είναι ηττοπαθές σενάριο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εμφανίζεται ότι επενδύει, όπως και πρέπει η πλειοψηφία να δώσει απαντήσεις στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι παίζει με τους θεσμούς και τους χρησιμοποιεί για την επίτευξη του κομματικού σχεδιασμού. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχει ληφθεί η απόφαση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τη σχετική διάταξη, παρά τις διαφορές που υπάρχουν με τη Ν.Δ. επί της διαδικασίας που προτείνουν τα δύο κόμματα.