Λίγοι γνωρίζουν το περιεχόμενό του λόγω του απόρρητου χαρακτήρα του, αλλά το “Έγγραφο για την Πολιτική της Εθνικής Ασφάλειας”, γνωστό στην καθομιλουμένη ως “Κόκκινο Βιβλίο”, αναμένεται να επικαιροποιηθεί εντός μηνών, ανέφερε την Τετάρτη το πρακτορείο Anadolu
Το έγγραφο, που έχει χαρακτηριστεί «μυστικό Σύνταγμα» λόγω της επιρροής του στις κρατικές υποθέσεις, Πρόκειται για ένα κείμενο που ορίζει το πλαίσιο αντιμετώπισης από το κράτος των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Καλύπτει τις αρχές των εσωτερικών και εξωτερικών αμυντικών δράσεων στη βάση των αρχών που καθορίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την εθνική ασφάλεια και την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η επικαιροποίηση του κειμένου γίνεται κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτόν, η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και ήδη ζήτησε από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν τις θέσεις τους.
Το έγγραφο επικαιροποιείται περιοδικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ((MGK) ανάλογα με τις αλλαγές στις απειλές. Η τελευταία φορά που τέθηκε επί τάπητος ήταν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ερντογάν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Το “Κόκκινο Βιβλίο” επικαιροποιείται κατά καιρούς με βάση τις μεταβαλλόμενες απειλές, αν και οι συζητήσεις σχετικά με αυτό σπάνια δημοσιοποιούνται. Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η τελευταία έκδοση του εγγράφου συζητήθηκε και εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του MGK.
Το MGK κυριαρχούνταν επί δεκαετίες από κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της χώρας, η οποία υπέφερε από πολλαπλά στρατιωτικά πραξικοπήματα, και ήταν συχνά μια πλατφόρμα όπου οι στρατηγοί εξέδιδαν τελεσίγραφα στους πολιτικούς.
Υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το MGK έχασε τη μιλιταριστική της εικόνα, αν και οι στρατηγοί εξακολουθούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος, ως αρχιστράτηγος και με περισσότερες εξουσίες στο πλαίσιο του νέου εκτελεστικού προεδρικού συστήματος της χώρας, καθορίζει την ατζέντα, αντί για τους στρατιωτικούς που, επί δεκαετίες, επέβαλαν στρατιωτική κηδεμονία. Η τελευταία φορά που επικαιροποιήθηκε το “Κόκκινο Βιβλίο” ήταν το 2010.
Το έγγραφο διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει το ρόλο του ειρηνευτή και επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ της τα τελευταία χρόνια ως βασικός διπλωματικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις, έλαβε μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με μια σειρά από χώρες. Η επικαιροποίηση του “Κόκκινου Βιβλίου” πιθανότατα θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της χώρας στις σχέσεις της με ορισμένες χώρες.
naftemporiki.gr