Ο μόνιμος ηθικός συναγερμός, που συνοψίζεται στη φράση «η τεχνολογία (ή ακόμη και η τέχνη κάποιες φορές) είναι του διαβόλου και διαφθείρει τα παιδιά μας» ήταν έως τώρα ίδιον υπερσυντηρητικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, με προσπάθειες ακόμη και για οριστικό λουκέτο σε ορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες ή απολύσεις δασκάλων που τόλμησαν να δείξουν στα παιδιά έργα, όπως ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Στην Αμερική δρουν επίσης οι περισσότερες παραθρησκευτικές οργανώσεις, αιρέσεις και σέχτες.
Και όλο αυτό το σίριαλ που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στην Κορινθία αυτές τις ημέρες μοιάζει σε μεγάλο βαθμό αμερικανικού σεναρίου, αλλά με νεολληνικό τουίστ… στην πλοκή.
Όταν ήρθαν στο φως από επιχείρηση της αστυνομίας οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας των Παλαιοχριστιανών στην Κορινθία, με τα αυτοσχέδια τόξα, τα πυροβόλα όπλα και το… λαγούμι για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, ο ίδιος ο 47χρονος πατέρας, μας ενημέρωσε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά μέσα πως «είμαστε σαν τους Άμις». Μας είπε ότι δεν θέλουν να λέγονται Έλληνες, γιατί συνδέονται με τη Ρωμανία, δεν θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο γιατί αποστρέφονται την ελληνική εκπαίδευση, πως δεν έχουν τεχνολογικές ανέσεις, γιατί αποκηρύσσουν την επιστημονική πρόοδο και την τεχνολογία, πως φροντίζουν μόνοι για την τροφή, τα ρούχα τους και ό,τι άλλο έχουν ανάγκη (Διαβάστε εδώ περί Ρωμανίας και Άμις).
Οι συσκευές, η εργασία και το Facebook
Όλα αυτά τα έλεγε βέβαια από ένα smartphone, αν και τότε δεν ήταν σαφές αν ήταν δικό του ή των ρεπόρτερ που κλήθηκαν να καλύψουν την υπόθεση. Χρειάστηκε να έρθουν περισσότερα στοιχεία στο φως, αλλά και να μιλήσουν άνθρωποι που γνώριζαν την οικογένεια, για να μάθουμε ότι είχαν και χρησιμοποιούσαν κανονικά κινητά, τάμπλετ, λογαριασμούς στα social media (Facebook, Youtube) και έκαναν βιντεοκλήσεις στο Viber . Ο πατέρας στα social media εξέφραζε πολιτικές και άλλες πεποιθήσεις και έδινε οδηγίες σωστής διατροφής ή επιβίωσης.
Κυρίως μάθαμε ότι ο 47χρονος αξιοποιούσε επί τρία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας: την τηλεργασία.
Μάθαμε επίσης πως εκμεταλλεύονταν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ελληνικού δημοσίου, τη χαοτική γραφειοκρατία.
Ο πατέρας ήταν υπάλληλος Δήμου, όπου είχε προσληφθεί για την καθαριότητα, αλλά είχε πετύχει να απασχολείται σε άλλα πόστα, εξ αποστάσεως, μέσω Διαδικτύου, και να λαμβάνει κανονικά τον μισθό του. Κινήσεις από τη νέα δημοτική αρχή για να εντοπιστεί και να υποχρεωθεί σε φυσική παρουσία είχαν γίνει, αλλά οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνο και έτσι μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα, συνέχιζε (και συνεχίζει ) να αμείβεται κανονικά, αν και εργάζεται σε κάτι άσχετο με τη σύμβασή του, από έναν υπολογιστή… τον οποίο έχει αποκηρύξει. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ερευνήσει την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν θέλει να λέγεται Έλληνας ο 47χρονος, που αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, Τετάρτη, είχε τρόπον τινά αυτό που λέμε «νεοελληνικό δαιμόνιο».
Τι γίνεται με τα παιδιά
Μεγάλο ερώτημα παραμένει το πού βρίσκονται τα παιδιά της οικογένειας, για τα οποία οι κοινωνικές υπηρεσίες θέλουν να ερευνήσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Οι τελευταίες πληροφορίες τα θέλουν να κρύβονται σε μοναστήρι με τη μητέρα. Ο δικηγόρος της οικογένειας έχει πει ότι πιστεύει πως είναι ασφαλή, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα έχουν ακουστεί περί αιμομιξίας. Ο 47χρονος πάντως αρνείται να κάνει τεστ DNA.
«Από που κι ως πού να δώσω εγώ βιολογικό υλικό; Υποχρεωτικό ξε-υποχρεωτικό, είμαι εναντίον αυτών, τα βιομετρικά. Ούτε το εμβόλιο. Ούτε το ηλεκτρονικό αποτύπωμα, δακτυλικό έδωσα» είπε.