Η απόφαση της οικογένειας των λεγόμενων Παλαιοχριστιανών στην Κορινθία να διακόψει τα παιδιά από το σχολείο, αρχικά με αφορμή την πανδημία της Covid, αλλά δηλώνοντας εν συνεχεία ανοιχτά πως πραγματική αιτία ήταν η διαφωνία της με την ελληνική εκπαίδευση, έχει προκαλέσει αίσθηση, την κινητοποίηση των αρχών, αλλά και ερωτήματα για το πόσα ακόμη παιδιά στη χώρα μας στερούνται για λόγους πεποιθήσεων τη διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες και μένουν σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στη χώρα μας, αλλά και ποιες πληροφορίες υπάρχουν για παιδιά σε παραθρησκευτικές οργανώσεις.
Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα κατ’οίκον διδασκαλίας για σοβαρές περιπτώσεις. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Ασθένειες, που απαιτούν μακρά νοσοκομειακή ή κατ’ οίκον νοσηλεία
- Παραμονή στο εξωτερικό
- Προσωρινή φυλάκιση
- Θεραπεία απεξάρτησης
Πώς αποδεικνύεται η ανάγκη για κατ’οίκον διδασκαλίας
Όταν επικαλούνται λόγους υγείας, οι κηδεμόνες τους ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, με αίτηση τους, προσκομίζουν στο σχολείο φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του ΕΣΥ ή νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του μαθητή, η οποία φέρει σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.
Σε περίπτωση παραμονής στο εξωτερικό, απαιτείται τίτλος σπουδών σχολικής χρήσης, εφόσον υπάρχει, πιστοποιητικό της οικείας Ελληνικής προξενικής αρχής, που να βεβαιώνει ότι στον τόπο διαμονής δε λειτουργούσε ανεγνωρισμένο αντίστοιχο ελληνικό σχολείο, υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή , για την ύλη που διδάχθηκε κατ’ ιδίαν ο μαθητής κατά τάξη και κατά μάθημα.
Στην περίπτωση που οι ανήλικοι ή ενήλικοι βρίσκονται σε εγκεκριμένους οργανισμούς θεραπείας απεξάρτησης απαιτείται να καταθέτουν στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης και η διάρκεια του.
Τι συμβαίνει με όσους κρατούν τα παιδιά μακριά από το σχολείο για λόγους πεποιθήσεων
Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι 11ετής και αποτελείται από:
- Τη διετή υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στο Νηπιαγωγείο
- Την εξαετή φοίτηση των μαθητών στο Δημοτικό σχολείο
- Την τριετή φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο
Για τις περιπτώσεις που συστηματικά και αδικαιολόγητα οι μαθητής δεν φοιτά προβλέπεται η επέμβαση του εισαγγελέα. Όσον αφορά την επιβολή ποινών στους γονείς και κηδεμόνες έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
«200 – 250 παιδιά κυρίως εύπορων οικογενειών με φονταμενταλιστικές απόψεις»
Μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή το περιστατικό στην Κορινθία, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε σε αντίστοιχη περίπτωση του 2017. Τότε όπως είπε η Ομοσπονδία είχε μάθει ότι η οικογένεια είχε κάνει συμφωνία με ιδιωτικό σχολείο ώστε τα παιδιά να πάρουν τίτλους σπουδών, ενώ δεν υπήρχε καμία φυσική αδυναμία για παρουσία στο σχολείο. Η κατ’οίκων διδασκαλία επελέγη από τους γονείς για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων. Υπήρξε τότε εισαγγελική παρέμβαση, για το αποτέλεσμα της οποίας ωστόσο δεν ενημερώθηκε η ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο εκείνη τη χρονιά είχαν επικοινωνήσει μαζί του άνθρωποι από τον παρεκκλησιαστικό χώρο. «Μας είχαν πει ότι υπάρχουν 200 – 250 παιδιά κυρίως από εύπορες οικογένειες, που δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω φονταμενταλιστικών θρησκευτικών πεποιθήσεων» ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι σήμερα θα μπορούσε να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός. Κάλεσε δε το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το θέμα. «Είναι ώριμες οι συνθήκες να ανοίξει έρευνα για το θέμα το υπουργείο. Εμείς θα στείλουμε και τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει το 2017» σημείωσε.
Αντίστοιχη καταγγελία για 200 -300 παιδιά σε παράνομη κατ’οίκον διδασκαλία έκανε ο κ. Χριστόπουλος και στο Open.
Διαβάστε ακόμη:
- Δημότης Ικαρίας ο 47χρονος Παλαιοχριστιανός – Η τηλεργασία στην… καθαριότητα της Ερέτριας και τι γίνεται με τα παιδιά
- Η Ρωμανία, οι Παλαιοχριστιανοί και οι Άμις – Τι είναι, τι πρεσβεύουν και γιατί λένε «όχι» στην τεχνολογία