Τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό καθορίζουν οι αγρότες. Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων στον Πλατύκαμπο Λάρισας, όπου θα γίνει αποτίμηση των κυβερνητικών παροχών και θα συζητηθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από όλα τα μπλόκα της χώρας.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, προοιωνίζοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.
«Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες»
«Δεν μας ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Δεν πήραμε τίποτε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μητροδήμος μέλος της επιτροπής αγροτών Πλατυκάμπου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «παιχνίδι με τις λέξεις» από πλευράς κυβέρνησης και χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τις εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα. Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις που εξετάζουν οι αγρότες και αν αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων ή κάθοδο στην Αθήνα απάντησε: «Όλα είναι στο παιχνίδι».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών αμέσως μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. «Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας. Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας» είπε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση και πρόσθεσε: «Σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».
Κυβέρνηση: «Αναμένουμε με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών»
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένει τις αποφάσεις τους.
«Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος, με ουσία και επιχειρήματα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός «τους κατέθεσε μια πρόταση συνολική που δεν έχει την λογική του μαξιμαλισμού και του να πάρουμε λεφτά, αλλά είναι η πιο ουσιαστική και δίκαιή πρόταση για το ρεύμα». Επιπλέον, συνέχισε, «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». «Κατάλαβαν ότι σε επίπεδα φορολόγησης η κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια το ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα» είπε, προσθέτοντας πως «δεν επιτρέπεται να πάμε κάτω από αυτό». Αναφορικά ειδικότερα με το ρεύμα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ήταν μια δίκαιη λύση».
Ερωτηθείς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτών και αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών. «Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» απάντησε.
Αγρότες: Ποιους αφορούν και πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το ρεύμα – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως έγινε διάλογος ουσίας και τόνισε πως «αυτή η διαδικασία δεν είναι bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί» είπε, προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση και την επόμενη εβδομάδα για επί μέρους ζητήματα.
«Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora» διαβεβαίωσε.
Όπως διευκρίνισε, για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα δοθούν στους γεωργούς φέτος περί τα 82 εκατ. ευρώ, εγώ έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του στους δικαιούχους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.
Για το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ένα «σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι». Σχετικά με τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ επισήμανε πως «ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ» συμπληρώνοντας ότι «ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης».