Skip to main content

Ακύλας και Πρίσκιλλα: Το ιερό ζευγάρι της Ορθοδοξίας απέναντι στον Άγιο Βαλεντίνο

Η μνήμη τους τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου - Θεωρούνται η «αντιπρόταση» στον δυτικόφερτο Άγιο Βαλεντίνο

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε κάποτε προτείνει να αντικατασταθεί η 14η Φεβρουαρίου, δηλαδή η εν πολλοίς εμπορική γιορτή του Αγίου Βελεντίνου, από την 13η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, ως πραγματική «Ημέρα των Ερωτευμένων» για τους Ορθοδόξους.

Τι γνωρίζουμε όμως για τους ιερούς συζύγους;

Οι απόστολοι Πρίσκιλλα (ή και Πρίσκα) και Ακύλας ήταν ζευγάρι Ιουδαίων από τον Πόντο, σκηνοποιοί και οι δύο στο επάγγελμα. Συναντάμε πληροφορίες για αυτούς κυρίως στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.

Κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41-54 μ.Χ.), τον οποίο μαρτυρά ο βιογράφος Σουετώνιος, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ρώμη όπου έμεναν, και να εγκατασταθούν στην Κόρινθο.

Αν η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας ήταν ήδη χριστιανοί όταν εκδιώχθηκαν από τη Ρώμη, δεν μαρτυρείται. Ωστόσο στην Κόρινθο γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο, εντυπωσιάστηκαν από το κήρυγμά του και πιστεύεται ότι βαπτίστηκαν από αυτόν. Έμειναν κοντά του και τον συνόδευαν στις περιοδείες του ως βοηθοί.

Στην Αγία Γραφή ο Απόστολος Παύλος αναφέρει για αυτούς:

«Χαιρετισμούς στην Πρίσκιλλα και στον Ακύλα, τους συνεργάτες μου στο έργο του Ιησού Χριστού. Διακινδύνεψαν τη ζωή τους για χάρη μου και τους ευχαριστώ, όχι μόνο εγώ, αλλά κι όλες οι εκκλησίες των εθνών».

Δεν υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες για το τέλος τους, μερικοί όμως συναξαριστές αναφέρουν ότι μαρτύρησαν για την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν από τους ειδωλολάτρες.