Για αρκετά κρούσματα διαδικτυακής απάτης το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Αποστολίδης, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης.
«Συνήθως ζητάνε να τους επιβεβαιώσουν έναν αριθμό που στέλνουν, ο οποίος δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί ή ζητάνε να μπουν σε ένα λινκ που τους στέλνουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή δώσουμε τα στοιχεία μας, θα πρέπει να ακυρώσουμε την κάρτα μας σε συνεννόηση με την τράπεζα μας και μετά να απευθυνθούμε στις διωκτικές αρχές εφόσον θέλουμε να υποβάλουμε κάποια μήνυση. Αν δεν έχουμε βάλει τον κωδικό, δεν μας έχουν στείλει δηλαδή για επιβεβαίωση κωδικού μπορεί να αμφισβητηθεί με αίτημα στην τράπεζα και σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες μπορεί να γυρίσουν τα χρήματα πίσω. Είναι βέβαια θέμα της τράπεζας αλλά και παίζουν ρόλο και οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο πολίτης», πρόσθεσε.
«Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας. Προστατεύστε την ιδιωτικότητά σας. Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες», υπογράμμισε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ιγγλεζάκης.
Sτην παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων και στο οικονομικό κυβερνοέγκλημα, αναφέρθηκε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Νουσκάκης, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με έφηβο που κατάφερε να εντοπίσει τα κενά που είχε η ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού, «Τελικά αθωώθηκε ο 16χρονος, διότι αν και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, αποδείχθηκε πως με τις ενέργειες του δεν ήθελε να παραβιάσει τα κενά της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού και βοήθησε έτσι ώστε ο επόμενος πρωθυπουργός το 2009 να προστατευθεί. Ουσιαστικά μας γλίτωσε από τη μεγάλη διαρροή μυστικών της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα διαδικτυακά οικονομικά εγκλήματα, τις νέες τάσεις και τα μέτρα πρόληψης, μίλησε ο αστυνόμος Α’, τμηματάρχης ειδικών υποθέσεων & δίωξης διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος Χρήστος Τσουμαίλης, τονίζοντας πως, «υπάρχει αυξητική τάση στις άπατες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και ευγενικοί. Συνήθως τα θύματα είναι απασχολημένα με κάτι άλλο και αυτό το εκμεταλλεύονται οι δράστες. Υπάρχουν πολλά είδη απάτης όπως οι απάτες σε αγορές Διαδικτύου, οι απάτες με το εταιρικό email, ανάρτηση αγγελικές με ανάκτηση κωδικών e-banking, η μέθοδος phishing που υφαρπάζουν τους κωδικούς όπως είναι η τελευταία απάτη με δέματα από ΕΛΤΑ αλλά και η τελευταία τάση όπως η επικαιροποίηση των στοιχείων μας μέσω υποτίθεται gov».
Η υποδιευθύντρια, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων (ΥΓ) ΕΛ.ΑΣ, Παρασκευή Γιώτα, αναφερόμενη στις ψυχολογικές διαστάσεις της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, τόνισε τις επιπτώσεις που έχει η μη ασφαλής χρήση διαδικτύου στους εφήβους, τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις οι οποίες φαίνονται καθημερινά στη σχολική τους επίδοση, στις κοινωνικές του σχέσεις, στο πως νιώθουν τη θέση τους στον πραγματικό κόσμο σε σύγκριση με τον εικονικό κόσμο».
«Οι νέοι ηλικίας 10 έως 25 ετών είναι η πολυπληθέστερη γενιά στο διαδίκτυο. Είναι η γενιά digital native δηλαδή οι ψηφιακοί αυτόχθονες, οι τύποι οι οποίοι έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή πραγματικότητα. Κάνουν σχέσεις, ψυχαγωγούνται, συζητούν, εκμυστηρεύονται τις ανησυχίες τους μέσα σε δωμάτια και χώρους συνομιλίας στο διαδίκτυο», διευκρίνισε η ίδια και σημείωσε πως, «είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουν οι προηγούμενες γενιές, οι digital immigrants, οι ψηφιακοί μετανάστες που είναι οι άνθρωποι άνω των 30 ετών, το χάσμα αυτό και να μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ηθικούς κανόνες και συμπεριφορές έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στις σχέσεις που διαμορφώνουν και αναπτύσσουν στην ψηφιακή πραγματικότητα. Χρειάζεται συνεχιζόμενη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων».