Skip to main content

Κίεβο: Ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από το κύμα ρωσικών επιθέσεων

REUTERS/Vladyslav Sodel

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις

Ρωσικός πύραυλος, που καταρρίφθηκε, προκάλεσε ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης, στο Κίεβο με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Δύο γραμμές υψηλής τάσης στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια πυραύλων. Μερικοί κάτοικοι στην αριστερή όχθη δεν έχουν αυτή τη στιγμή ηλεκτρικό», έγραψε ο Κλίτσκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αεροπορικοί συναγερμοί συνεχίζονται ήδη εδώ και περισσότερο από δύο ώρες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Όπως ανέφερε μέσω της εφαρμογής Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου, κύματα εκρήξεων συγκλόνισαν το Κίεβο στη διάρκεια της επίθεσης, που είναι η πρώτη του Φεβρουαρίου, με τα αντιαεροπορικά συστήματα να αναλαμβάνουν δράση για να καταστρέψουν τους πυραύλους. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην περιοχή Ντιπρόφσκιι, κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, πρόσθεσε.

Ολόκληρη η Ουκρανία βρισκόταν σε συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να προειδοποιεί μέσω της Telegram για κίνδυνο ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα. Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο λίγο πριν από τις 7 π.μ..

«Φοβήθηκα όταν ανακοινώθηκαν οι αεροπορικοί συναγερμοί και τρέξαμε εδώ», λέει στο Reuters η 49χρονη Τετιάνα μέσα σ’ ένα καταφύγιο στο κέντρο του Κιέβου, κρατώντας στην αγκαλιά της τη δίχρονη εγγονή της και ένα μικρό σκύλο.

Η κλίμακα της επίθεσης, η οποία διήρκεσε ώρες, δεν έγινε αμέσως γνωστή. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε πως μέρος της περιοχής Ντνιπρόφσκιι δεν έχει ηλεκτρικό.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στην πόλη του Χαρκόβου, το διοικητικό κέντρο της περιοχής.