Ανεβάζουν ταχύτητα τα αγροτικά μπλόκα τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να είναι ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις βιωσιμότητας του κλάδου, πιέζοντας περαιτέρω τις κυβερνητικές ατζέντες.
Χθες στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες αποφάσισαν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταυτόχρονους αποκλεισμούς και «κάθοδο» στην Αθήνα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα επιδιώξουν τελικά τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Αρχής γενομένης από σήμερα θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις των αγροτών για κλιμάκωση, με κοινά αιτήματα, όπως επισήμαναν χθες εκπρόσωποι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα γίνουν ταυτόχρονοι αποκλεισμοί εθνικών οδών και τελωνείων (όχι για τους πολίτες αλλά για τα εμπορεύματα).
Παράλληλα, την ερχομένη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Η ατζέντα των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου είναι κοινή και περιλαμβάνει:
- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
- επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
- επαναδιαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
- αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
- τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από την κακοκαιρία «Daniel», θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων. Η κυβέρνηση απαντά ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων.
Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης έστειλε χθες από τη Βουλή νέο κάλεσμα σε διάλογο «σε ρεαλιστική βάση», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έστειλε εξίσου σαφές μήνυμα για δημοσιονομικούς περιορισμούς σε νέα μέτρα. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού.
Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δόθηκαν» σημείωσε ο ίδιος.
Έντονη πολιτική κόντρα
Δριμεία είναι η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας», τόνισε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Δώρα Αυγέρη σε δήλωσή της συνεχάρη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που είπε την αλήθεια σχετικά με τη μείωση, κατά περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ, «γεγονός που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021, αντικρούοντας τα fake news του κυβερνητικού εκπροσώπου και των στελεχών της Ν.Δ. που μέχρι τώρα έριχναν την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Παράλληλα, η ίδια συνεχάρη και τον πρωθυπουργό «για την ανάληψη -επιτέλους- της ευθύνης που οδήγησε σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο της χώρας», επικαλούμενη πρόσφατη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη. Τα μπλόκα των αγροτών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα θα επισκεφθεί αύριο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ έχει ήδη σχολιάσει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αγρότες ως «περσινά ξινά σταφύλια», επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα «ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε από τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του δημοσιονομικού χώρου και “του εφικτού”». «Ο πρωθυπουργός, ο ίδιος, έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στους αγρότες, δίνοντάς τους ψίχουλα και σήμερα εκβιάζει για έναν δήθεν διάλογο που θέλει να κάνει, αλλά με ανοιχτούς δρόμους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Ηχηρή νίκη των ευρωπαϊκών αγροτικών μπλοκ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την Ολλανδία και την Ιταλία, και οι Ισπανοί αγρότες απέκλεισαν χθες ορισμένους από τους κύριους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ισπανοί αγρότες, όπως και οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, διαμαρτύρονται για αυξανόμενο βάρος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, χαμηλές τιμές παραγωγής και αυξανόμενα κόστη.
Ο αγροτικός κόσμος στην Ευρώπη δηλώνει ότι οι απαιτητικοί κανόνες που επιβάλλονται στην Κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους συναδέλφους τους σε τρίτες χώρες στη Λατινική Αμερική ή σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. όπου οι αγρότες δεν έχουν βγει στους δρόμους.
Απόσυρση SUR
Σε μια ακόμη κίνηση κατευνασμού του αγροτικού μετώπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέσυρε χθες την αμφιλεγόμενη πρόταση μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ε.Ε. -γνωστή ως κανονισμός SUR-, αναγνωρίζοντας ότι προκαλεί πόλωση σε αγρότες και αγορά.
Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν μεταφράζεται σε «ομολογία» των αδυναμιών της Πράσινης Συμφωνίας και σε μια ηχηρή νίκη των ευρωπαϊκών μπλόκων. Σύμφωνα με τους Financial Times, η υποχώρηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέρος μιας ευρύτερης περιστολής των πράσινων φιλοδοξιών της σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες, μια βασική εκλογική μάζα για το κεντροδεξιό κόμμα της, που επιδιώκει να παραμείνει η πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα της Ε.Ε. στις εκλογές αυτό το καλοκαίρι.