Πέρα από το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid -19 και γρίπης Η1Ν1, εντεινόμενη ανησυχία σε γονείς και ειδικούς προκαλεί και ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ χτυπούν καμπανάκι: Από τον Ιανουάριο του 2023 έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά (49 παιδιά κάτω των 10 ετών και 40 ενήλικοι), ενώ 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών που νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS) και κατέληξαν, ήταν και 10 παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 8 ετών.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Όπως τονίζεται από τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο 24ωρο έναρξης των συμπτωμάτων.
Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:
- πυρετό,
- πονόλαιμο,
- δυσκαταποσία,
- διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα,
- διόγκωση των λεμφαδένων
- και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν παρατηρηθεί:
- πυρετός που επιμένει,
- έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία ή
- πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα,
- έντονη καταβολή
τότε πρέπει να πάμε άμεσα στο γιατρό γιατί η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα.
Πώς κολλάει και πόσο επικίνδυνος είναι
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι δυνατόν κάποιοι να φέρουν τα βακτήρια και να μπορούν να τα μεταδώσουν χωρίς οι ίδιοι να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης. Βέβαια ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) .
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).