Skip to main content

Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως, το ελληνικό «υπουργείο Παιδείας» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Φωτ: Εστία Νέας Σμύρνης μέσω pontosnews.gr Δημοτικό σχολείο Αντάπαζαρ, 1910 (πηγή: Εστία Νέας Σμύρνης μέσω pontosnews.gr)

Αφιερωμένη στην εκπαίδευση είναι η 24η Ιανουαρίου, και το pontosnews.gr αναδεικνύει τον σημαντικότατο ρόλο του Συλλόγου, σε μια εποχή που οι Έλληνες ήταν το... ΔΝΤ για τον σουλτάνο

Αφιερωμένη στην εκπαίδευση είναι η 24η Ιανουαρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ένα από αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής είναι η φροντίδα που έδειξαν για τα Γράμματα. Όπως έχει εξηγήσει στο pontosnews.gr η γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) Ειρήνη Σαρίογλου, «υπουργείο Παιδείας» του αλύτρωτου ελληνισμού ήταν ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως (ΕΦΣΚ).

«Το 1834 περίπου ο σουλτάνος είχε ξεμείνει από χρήματα, τα ταμεία ήταν άδεια και οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν πάντα διατεθειμένες να δανείσουν υπό όρους. Ο πρώτος όρος ήταν η δημιουργία συντάγματος, στο οποίο το άρθρο 1 θα προβλέπει την ισότητα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους κατοίκους της Αυτοκρατορίας. Στη γλώσσα των ιστορικών αυτή είναι η περίοδος Τανζιμάτ – στα οθωμανικά η λέξη σημαίνει μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr