Skip to main content

Μάρκος Πασάς (Πιτσιπιός): Ο Ρωμιός ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία – Από τη Σύρο στην Πόλη και από εκεί στην αιωνιότητα

Η ΟΙΟΜΚΩ και οι απόγονοι του φημισμένου γιατρού έχουν προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό στη μνήμη του

ορυφαίος Έλληνας επιστήμονας της Διασποράς, ο Μάρκος Πασάς (Πιτσιπιός) αν και γεννημένος στη Σύρο και με ρίζες στη Χίο, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Τουρκίας.

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με την ίδρυση και την άνθηση της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία αλλά και με την πρόοδο των νοσοκομείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο ίδιος είχε αποκτήσει τεράστια φήμη όχι μόνο ως χειρουργός και πρύτανης της Αυτοκρατορικής Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής αλλά και για τις γνώσεις του σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη φαρμακευτική χρήση των βοτάνων. Η ευγένεια και η καλοσύνη που έδειχνε στους ασθενείς ήταν χαρακτηριστική και παράδειγμα προς μίμηση. Πάντα τους άκουγε με υπομονή και τους εξηγούσε με απλά λόγια καθετί που τον ρωτούσαν. Τα έργα του διασφάλισαν την υστεροφημία του αν και λόγω χαρακτήρα μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν θρύλος.

Διαβάστε εδώ περισσότερα