Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συμπληρώνει ένα ανοδικό σερι 8×8 και να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, τα σημάδια της κόπωσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Οι πωλητές, άλλωστε, είχαν έντονη δραστηριότητα και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι η «μπίλια» έκατσε τελικά στο πράσινο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά στο +0,06% και τις 1.353 μονάδες.
Οπωσδήποτε, μία πρόσκαιρη αναδίπλωση του Γ.Δ. θα οδηγήσει σε μια φυσιολογική αφομοίωση των κεκτημένων, τα οποία μην ξεχνάμε ότι ξεπερνούν το 4,6% στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του 2024. Για πολλούς, εξάλλου, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι αγοραστές δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν τόσο εύκολα, καθώς ορισμένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τα «ψώνια», ιδίως στις τράπεζες και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, η Εθνική Τράπεζα έφθασε μία «ανάσα» από τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Mytilineos έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 38,4 ευρώ.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη προμηνύουν ένα καθοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αποτιμούν την πρώτη εκτίμηση για το περσινό ΑΕΠ στη Γερμανια. Τα στοιχεία δείχνουν οριακή ύφεση 0,3%, κάτι το οποίο αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό, στο αυξημένο κόστος δανεισμού και στη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να χάνουν περίπου 160 μονάδες. Η προσοχή των Αμερικανών είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να δημοσιεύουν τα μεγέθη τους εντός της ημέρας. Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί τα αποτελέσματα των JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μικτά.
Στην Ασία, όπου τα χρηματιστήρια έκλεισαν πριν λίγα λεπτά, το πρόσημο της Τρίτης ήταν επίσης αρνητικό, με τους δείκτες σε Αυστραλία, Κορέα και Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. Ο Nikkei στο Τόκιο, δε, κατέγραψε πτώση κατά 0,7%, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί.
ΔΕΗ – Scope – Autohellas
Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά μετατοπίζεται προς τη ΔΕΗ, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στους ξένους επενδυτές τη νέα μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική, στο πλαίσιο της Capital Markets Day, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.
Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει το report της Scope για την ελληνική οικονομία, το οποίο θα είναι το πρώτο για το 2024. Ο γερμανικός οίκος, ο οποίος υπολογίζεται πλέον κι από το ευρωσύστημα, έχει ήδη παράσχει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Επομένως, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει μια νέα αναβάθμιση.
Πριν λίγο, στο μεταξύ, έγινε γνωστό και το εύρος απόδοσης για το 5ετές ομόλογο της Autohellas, το οποίο ορίστηκε μεταξύ 4,2% και 4,6%. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Στόχος είναι η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ.