Χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Ο λόγος για την «Blue Monday» (Μπλε Δευτέρα), η οποία, λίγες ημέρες μετά τις γιορτές, ρίχνει τη σκιά της στη διάθεση πολλών ανθρώπων.
Ο όρος Blue Monday επινοήθηκε το 2005, όταν η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, Sky Travel, μαζί με τον Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ, θέλησαν να προσδιορίσουν –μέσα από μία μαθηματική φόρμουλα- ποια είναι η πιο μελαγχολική ημέρα της χρονιάς, στο πλαίσιο της προώθησης μιας διαφημιστικής καμπάνιας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι, αυτήν την εποχή του χρόνου, οι καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο δεν είναι καλές, οι γιορτές έχουν περάσει και οι επόμενες διακοπές φαντάζουν μακρινές, η θεωρία της «Μπλε Δευτέρας» υποστηρίζει ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε έτους (ή, σε ορισμένες χρονιές, η δεύτερη ή η τέταρτη Δευτέρα του Ιανουαρίου) είναι η πιο μελαγχολική ημέρα της χρονιάς.
Η αμφιλεγόμενη κατά πολλούς μαθηματική φόρμουλα χρησιμοποιεί διάφορες παραμέτρους, όπως οι καιρικές συνθήκες, η οικονομική κατάσταση μετά τις γιορτές, η χρονική απόσταση από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τότε που τέθηκαν –και πιθανώς ήδη δεν υλοποιούνται- οι στόχοι της νέας χρονιάς κλπ.
Δεν ήταν λίγοι, ωστόσο, αυτοί που μίλησαν για «ψευδοεπιστήμη», απορρίπτοντας πλήρως τη συγκεκριμένη θεωρία, δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων ερευνητικών στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι όντως η Blue Monday είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.
Το 2018, ο ίδιος ο Αρνάλ δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη μέρα να ακούγεται αρνητική», αλλά μάλλον «να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ζωής».