Skip to main content

Γάλλος πρέσβης: Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και το μέλλον

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Μήνυμα για τη σημασία της πολυδιάστατης συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας έστειλε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι του Πειραιά της φρεγάτας Latouche Treville (D646). Ο κ. Σαντεπί αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, κάνοντας λόγο και για εξοπλιστικά ζητήματα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρέσβης υποδέχθηκε, στο κατάστρωμα της γαλλικής φρεγάτας, τους Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο ολιγοήμερης στάσης του Latouche Treville στη χώρα μας. Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, πλοίαρχο Ματιέ Ντεζούρ, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και ενημέρωση για τους σκοπούς της φρεγάτας και για την επόμενη αποστολή της στον Ινδικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, η φρεγάτα Latouche Treville (D646), τύπου F70, υπηρετεί στο γαλλικό ναυτικό από το 1990 και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι ανθυποβρυχιακές αποστολές. Έχει μήκος 139 μέτρα και πλάτος 14 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα της είναι 4.500 τόνοι (με πλήρες φορτίο). Το πλήρωμά της αποτελείται από 235 άτομα και φέρει δύο οργανικά ελικόπτερα Lynx WG13. 

Ο κύριος οπλισμός του πλοίου αποτελείται: Αντιαεροπορικός: 1 × Crotale EDIR system, 2 × Simbad systems – 2 × 2 Mistral, 1 × CADAM 100 mm, 2 × 20 mm, 4 × 12.7 mm. Επιφανείας: 4 × Exocet MM38. Ανθυποβρυχιακός: 10 × L5 Mod4.

Σαντεπί: «Αδελφική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας»

Κατά την ομιλία του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Σαντεπί χαρακτήρισε τη σχέση των δύο χωρών αδελφική, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία σχέση που -όπως είπε- κρατά σχεδόν δύο αιώνες, από την περίοδο της ελληνικής ανεξαρτησίας. «Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε θέματα ασφάλειας, σε θέματα άμυνας και μπορούμε να πούμε ότι μοιράζονται μία κοινή θεώρηση του κόσμου και της ευρύτερης περιφέρειας», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται στο προσκήνιο και «τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια υπάρχει μια κοινή επιθυμία τόσο από την πλευρά της Γαλλίας, όσο και από την πλευρά της Ελλάδας να αναπτυχθούν περαιτέρω».

«Υπάρχει μία παροιμία στη Γαλλία που λέει “υπάρχει ο έρωτας, αλλά υπάρχουν και οι αποδείξεις για τον έρωτα”», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών υπάρχει κάτι το χειροπιαστό αναφορικά με τα εξοπλιστικά ο κ. Σαντεπί τόνισε πως «είναι ένα συνεχές θέμα συζητήσεων το θέμα των εξοπλισμών, καθώς και το θέμα της συντήρησης γαλλικών αμυντικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για τα Μιράζ υπάρχουν συζητήσεις ώστε να γίνεται η συντήρηση στο καλύτερο δυνατό πλαίσιο. Ενώ υπάρχει και συμβόλαιο με την Airbus για τα ελικόπτερα ΝΗ90. Για τα υπόλοιπα θέματα η Ελλάδα κοιτάζει το μέλλον και η Γαλλία χαίρεται για αυτό».

Σε ερώτηση της «Ν», σχετικά με τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρέσβης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε «είναι πολύ καλό νέο και για την ΤOTAL, που ενεργοποιείται στην περιοχή, αλλά και την Ελλάδα για τις μελλοντικές έρευνες στο Ιόνιο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία θέλει να επωφεληθούν οι χώρες που έχουν τα κοιτάσματα. Στόχος μας είναι οι έρευνες να διεξαχθούν ειρηνικά και εμείς υποστηρίζουμε το δίκαιο των χωρών να εκμεταλλευθούν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές».

Τέλος, ο κ. Σαντεπί σημείωσε πως το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

(Φωτογραφίες: ©Ambassade de France en Grèce, naftemporiki.gr)