Σημαντική είναι η φθορά που έχει υποστεί το πλοίο στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, καθώς επί δεκαετίες είναι έρμαιο των κυμάτων και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.
Άμμος έχει σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης», «αποκόπτοντας» την πρύμνη από την πλώρη.
«Δώστε μας τη διαχείριση», λέει ο δήμος Ζακύνθου
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ανέφερε ότι από το 1980 που βρίσκεται εκεί το καράβι, δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες συντήρησης του πλοίου, δεδομένου ότι απαιτείται συνεννόηση μεταξύ πολλών φορέων.
«Ήρθε η ώρα δημοτική αρχή να διαχειριστεί το συγκεκριμένο σημείο» σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι «το καράβι εξαφανίζεται, είναι η τελευταία ώρα να μπορέσουμε να σώσουμε και συντηρήσουμε ό,τι έχει μείνει. Κρίμα ένα τόσο πολύφωτογραφημένο σημείο να είναι στο έλεος του Θεού».
«Ζητάμε να μας δοθεί το δικαίωμα να μπορέσουμε να παρέμβουμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για να διασώσουμε το πλοίο». Τόνισε επίσης ότι η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις.
«Για τις κατολισθήσεις υπάρχουν μελέτες, για το καράβι δεν υπάρχει τίποτα»
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, μιλώντας στο Action 24 προειδοποίησε ότι «αυτό το σημείο αναφοράς, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα χαθεί». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι το πλοίο μπορεί να συντηρηθεί.
«Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για το καράβι, πάντα ασχολιόμαστε με τη γύρω περιοχή ή τις κατολισθήσεις» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «για τις κατολισθήσεις υπάρχουν μελέτες, για το καράβι δεν υπάρχει τίποτα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι τρία υπουργεία είναι υπεύθυνα για την περιοχή, ενώ ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, προκειμένου να φτιαχτεί το καράβι, θα πρέπει το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει τη συντήρησή του.