Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ και η συμμαχία τριών ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων, που μάχονταν κατά της χούντας από τα τέλη Οκτωβρίου, συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Κίνας.
«Η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Μιανμάρ μπορούν να εφαρμόσουν ευσυνείδητα τη συμφωνία, να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση μεταξύ τους και να λύσουν τα ζητήματα μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ.
Οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Μιανμάρ, έκανε γνωστό η Μάο, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκαν επίσης να μην βλάψουν τους κατοίκους στα κινεζικά σύνορα.
Η ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός έρχεται μετά τα κέρδη που σημείωσε η συμμαχία των αντάρτικων ομάδων (Συμμαχία των Τριών Αδελφών) που περιλαμβάνει την Δημοκρατική Εθνική Ένωση της Μιανμάρ, τον Στρατό του Αρακάν και τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης Τααούνγκ.
Την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία ανέλαβε τον έλεγχο της Λαουκάι, εμπορικής πόλης- κλειδί που φημίζεται για τα τυχερά παιχνίδια, την πορνεία και τις απάτες που οδήγησαν στη διακίνηση Κινέζων εργατών στη Μιανμάρ.
Το Πεκίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί για τη σύγκρουση μετά από αναφορές για κινεζικές απώλειες στη χώρα καθώς και πυρά που έπληξαν την κινεζική πλευρά των συνόρων. Τον Δεκέμβριο η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε προσωρινή εκεχειρία και σε διάλογο. Ωστόσο οι συγκρούσεις είχαν συνεχιστεί στην πολιτεία Σαν και σε άλλες περιοχές της Μιανμάρ.
Οι συγκρούσεις στην πολιτεία Σαν αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση στο πεδίο της μάχης για τον στρατό μετά από το πραξικόπημα και προκάλεσαν ανησυχία στην Κίνα για την προοπτική διακοπής του συνοριακού εμπορίου και της εισροής προσφύγων.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ή πόσο θα διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός, αλλά το βάρος της κινεζικής υποστήριξης μπορεί να της προσδώσει την απαραίτητη δύναμη να τηρηθεί.
Η χούντα
Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε τον Φεβρουάριο του 2021 τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ
Ακολούσαν μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες ο στρατός απάντησε με βίαιη καταστολή.
Οι ένοπλες ομάδες που πολεμούν στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν αποδειχθεί ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χούντα.
Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας από τα τέλη Οκτωβρίου και περισσότεροι από 2 εκατ. συνολικά μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους, η οποία παρακολουθεί την καταστολή, πάνω από 25.730 άτομα έχουν συλληφθεί για την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα, ενώ σχεδόν 20.000 παραμένουν υπό κράτηση.