Δικαστήριο της Ουάσινγκτον καλείται να δώσει απάντηση σε μία περίεργη ερώτηση: Τι σημαίνει το emoji, που βλέπετε στη φωτογραφία του άρθρου;
Το καλοκαίρι του 2022, ο Ράιαν Κοέν, ένας σημαντικός επενδυτής στο Bed Bath & Beyond, απάντησε σε ένα tweet σχετικά με τη δοκιμαζόμενη εταιρεία με αυτό το emoji: ένα φεγγάρι με μάτια, που κοιτούν λοξά. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Κόεν —που χαιρετίστηκε ως «βασιλιάς των memes» για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη φρεντίτιδα GameStop- αποκάλυψε ότι το μερίδιό του στην εταιρεία είχε αυξηθεί σχεδόν στο 12%. Η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε. Εκείνη την εβδομάδα, πούλησε όλες τις μετοχές του και έφυγε με εκτιμώμενο κέρδος 60 εκατ. δολαρίων, όπως εξηγεί σε εκτενές του άρθρο ο Atlantic.
Τώρα οι επενδυτές τον μηνύουν για απάτη και χειραγώγηση μετοχής ισχυριζόμενοι ότι ο Κοέν παραπλάνησε τους επενδυτές χρησιμοποιώντας το emoji, καθώς στον κόσμο του Διαδικτύου και των μετοχών meme το emoji υποδήλωνε ότι η τιμή της μετοχής «πηγαίνει στο φεγγάρι». Μια ομαδική αγωγή στην οποία διακυβεύονται εκατομμύρια έχει καταλήξει σε νομικά επιχειρήματα όπως αυτό: «Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί αντικειμενικά η αλήθεια ή το ψεύδος ενός μικροσκοπικού σεληνιακού σκίτσου», έγραψαν οι δικηγόροι του Κοέν, ζητώντας να απορριφθεί η εκδίκαση της αγωγής. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το δικό τους αίτημα κρίνοντας ότι και τα emoji μπορεί να συνιστούν αντικείμενο δίκης.
Τα emoji μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας
Το ταπεινό emoji —και ο μεγαλύτερο ξαδερφάκι του, το emoticon— έχει διεισδύσει στον εταιρικό κόσμο, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Τον περασμένο μήνα, όταν η OpenAI απέλυσε αιφνιδίως τον Sam Altman, οι υπάλληλοι της εταιρείας φέρεται να απάντησαν με ένα χυδαίο emoji στο Slack.
Το FTX, δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, πριν την κατάρρευσή του το 2022, χρησιμοποιούσε αυτά τα μικρά εικονίδια για να εγκρίνει αναφορές δαπανών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως διαπιστώθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο. Και τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει μια μήνυση ισχυριζόμενη ότι μια εταιρεία NFT με την ονομασία Dapper Labs προώθησε παράνομα μη εγγεγραμμένους τίτλους στο Twitter, επειδή αντικειμενικά «το emoji «πύραυλος» και το emoji «τσουβάλι με χρήματα» σημαίνει ένα πράγμα: μια οικονομική απόδοση της επένδυσης».
Tα emoji είναι πανταχού παρόντα στον επαγγελματικό κόσμο. Σε μια έρευνα του 2022 από την Adobe, το 78 τοις εκατό των ερωτηθέντων Gen Z και Millennial δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν emoji σε επαγγελματικούς χώρους, όπως και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που ανήκουν στη γενιά των Boomer.
Ο Νικ Μπλουμ, οικονομολόγος στο Stanford που μελετά το χώρο εργασίας, είπε στον Atlantic ότι η συχνή χρήση emoji μπορεί να καταγραφεί ως μέρος μιας ευρύτερης κίνησης τις τελευταίες δεκαετίες προς πιο περιστασιακούς τόνους στις επιχειρήσεις.
Τα emoji μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Το να εντάξεις ❤️ ή χαμογελάκι σε ένα μήνυμα μπορεί να κάνει μια απλή επικοινωνία να είναι πιο φιλική και διασκεδαστική. Ωστόσο, η υποδοχή τους δεν είναι πάντα ομαλή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση emoji μπορεί να μειώσει το πόσο αξιόπιστος φαίνεται ο συνομιλητής μας. (Και μερικοί άνθρωποι κάνουν ελάχιστα για να βοηθήσουν τη φήμη τους: Όταν ο Έλον Μασκ ανέλαβε το Twitter, η εταιρεία απαντούσε σε ερωτήσεις με emoji “poop” για αρκετούς μήνες. Οι δημοσιογράφοι ίσως ανταπαντούσαν με ένα θλιμμένο προσωπάκι- αν ήταν ευγενικοί).
Τα emoji ως πειστήριο
Καθώς τα emoji κατακλύζουν τις επαγγελματικές συνομιλίες και τα προσωπικά μηνύματα κάθε είδους, «τα δικαστήρια πλημμυρίζουν με στοιχεία που περιλαμβάνουν emoji και emoticons».
Το 2023, εμφανίστηκαν σε περισσότερες από 200 νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, από μόλις 25 το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Atlantic. Με τα χρόνια, τα emoji έχουν ενταχθεί σε ποινικές και διαπροσωπικές διαφορές, όπως υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης (ένα άτομο στέλνει στο άλλο ένα χυδαίο emoji, για παράδειγμα) ή και δωροδοκίας. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό το περασμένο φθινόπωρο, ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος χρησιμοποίησε το emoji με τον αντίχειρα για να απαντήσει σε ένα μήνυμα που είχε αρχικά προωθηθεί από τη σύζυγο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αυτό χρησιμοποιήθηκε στο κατηγορητήριο κατά του γερουσιαστή.
Το 2021, ένας αγρότης απάντησε με ένα emoji “thumbs up” σε ένα συμβόλαιο από έναν πιθανό αγοραστή. Ο αγοραστής δεν παρέλαβε ποτέ τα σιτηρά και έτσι κατηγόρησε τον αγρότη ότι παραβίασε σύμβαση. Ωστόσο, ο αγρότης ισχυρίστηκε ότι το emoji δεν σήμαινε ότι συμφωνούσε με τo συμβόλαιο, αλλά απλώς ότι επιβεβαίωνε την παραλαβή του μηνύματος. Το περασμένο καλοκαίρι, ο αγρότης διατάχθηκε να πληρώσει το ισοδύναμο περίπου 60.000 δολαρίων.