Skip to main content

Αναγεννητική γεωργία από τον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer  

Farmer examining wheat in field — Image by © Ocean/Corbis

Sponsored content

Την επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί το πέρασμα από τη γεωργία συντήρησης στην αναγεννητική γεωργία, που δεν εστιάζει μόνο στη διατήρηση των πόρων του εδάφους αλλά φροντίζει για την αποκατάσταση και τη βελτίωσή τους, τονίζουν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να  αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι και την επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον Country Commercial Lead της Bayer Ελλάς, κ. Μανώλη Παναγιωτόπουλο, «η βελτίωση της υγείας του εδάφους αποτελεί βασικό μέρος και συχνά θεμελιώδες για την αναγεννητική γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένη ανθεκτικότητα. Άλλοι βασικοί παράγοντες μπορεί να είναι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μέσω περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και απορροφήσεων άνθρακα, η συντήρηση ή αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η  διατήρηση των υδάτινων πόρων μέσω της βελτιωμένης συγκράτησης νερού και της μείωσης της απορροής των υδάτων, καθώς και η αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των γεωργών και των κοινοτήτων. Το στοίχημα της Bayer είναι «να παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα», είτε αυτό αφορά στους φυσικούς πόρους όπως νερό και διαθέσιμη έκταση γης, είτε αφορά στις εισροές (φυτοπροστασία, λίπανση), μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργικής δραστηριότητας.

Η προώθηση της αειφορίας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας, που περιλαμβάνει και την εκπλήρωση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork) για ταχύτερη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Η βιώσιμη γεωργία παράγει υγιεινή και ασφαλή τροφή αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον όλων προστατεύοντας το έδαφος, το νερό, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Ολιστική Προσέγγιση με Ψηφιακή Τεχνολογία και Καινοτομία για βιώσιμη παραγωγή   

Σε αυτό το νέο μοντέλο γεωργίας καταλυτικό ρόλο παίζει η χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας. O Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer στην Ελλάδα υλοποιεί πρωτοβουλίες που θέτουν στο επίκεντρο την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων με λιγότερους πόρους, μέσα από τη χρήση καινοτόμων εργαλείων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των «εχθρών» στο χωράφι, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, τεχνητής νοημοσύνης και γεωργίας ακριβείας, όπως ειδικό λογισμικό και ασύρματα δίκτυα αισθητήρων εδάφους, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), δορυφόροι, εικόνες μέσω drones, κ.ά, που διευκολύνουν τον αγρότη να λαμβάνει και να παρακολουθεί χρήσιμα δεδομένα που αφορούν στις καλλιέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δεδομένα σχετικά με την ηλεκτρική αγωγιμότητα τις συνθήκες και τη θερμοκρασία του  εδάφους, την υγεία των φυτών. την υγρασία, τη βαρομετρική πίεση, τη χρήση αζώτου, φωσφόρου, καλίου και πολλά άλλα. Παράλληλα, παρέχεται πληροφόρηση που βοηθά στο να περιορίζεται ο αντίκτυπος της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Man Holding Seedling and Soil — Image by © Radius Images/Corbis

H Bayer έχει αναπτύξει και υλοποίει παγκοσμίως καινοτόμα προγράμματα όπως τα: «Bayer Forward Farming» και «Bayer Carbon», σε συνεργασία με ανεξάρτητους παραγωγούς που θέλουν να υιοθετήσουν τη χρήση «έξυπνων» πρακτικών για το κλίμα με σκοπό την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Γεωργίας και τον βαθμό που μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή της ενσωμάτωσης του άνθρακα στο έδαφος. Επίσης, διαθέτει ανάλογα συστήματα και πλατφόρμες, όπως το Climate FieldView™, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα μας, που μπορούν να βοηθήσουν τον παραγωγό να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τις λιγότερες δυνατές εισροές.

Παράλληλα, μέσω του μοντέλου Food Chain Partnership, χτίζονται συνεργασίες μεταξύ της Bayer με παραγωγούς και άλλους εμπλεκομένους στην αλυσίδα των τροφίμων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι εταιρείες που παράγουν ή επεξεργάζονται τροφή καθώς και η διανομή και τα σουπερμάρκετς. Σήμερα, η Bayer δραστηριοποιείται σε πάνω από 240 έργα σε 30 χώρες, εστιάζοντας σε 40 διαφορετικές καλλιέργειες, όπως φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και ρύζι. Μέσα σε αυτές τις χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα με  αντίστοιχα επιτυχημένα έργα στις καλλιέργειες του επιτραπέζιου σταφυλιού και της βιομηχανικής τομάτας. Οι άνθρωποι της εταιρίας αφουγκράζονται και εστιάζουν στις σύγχρονες προκλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων ώστε να προσφέρουν ανάλογες αποτελεσματικές λύσεις.

Εκπαίδευση

Η προσέγγιση και ο στόχος της αναγεννητικής, βιώσιμης γεωργίας, βασίζεται πρώτα από όλα στην αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να συντελεστεί μέσω της εκπαίδευσης. Η Bayer με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα BayG.A.P., που έχει σχεδιάσει, υποστηρίζει τους αγρότες παγκοσμίως να αποκτήσουν πιστοποίηση συνδέοντάς τους με την αλυσίδα των τροφίμων. Συνεισφέρει στην προώθηση της Ορθής Γεωργικής πρακτικής, προς όφελος των παραγωγών, των συνεργατών αλλά και των καταναλωτών. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι βασισμένο στο πρότυπο της GlobalG.A.P. και στις ενότητές του αναλύονται θέματα όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των “εχθρών” του χωραφιού, η ασφαλής χρήση, η τεχνολογία ψεκασμών, η ασφάλεια των τροφίμων, κ.α. Με συνεχή παρουσία και υποστήριξη, οι ειδικοί της Bayer παρέχουν συμβουλές φυτοπροστασίας και συμβάλλουν στην πρακτική υλοποίηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ειδικών προτύπων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργικής δραστηριότητας και καλλιεργείται μια νέα κουλτούρα στους παραγωγούς της Ελλάδας.