Στο οξύτατο πρόβλημα του δημογραφικού και πώς ξεκίνησε η ιδέα της «HOPEgenesis» το 2015, όταν μελέτησαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό της χώρας, αναφέρθηκε ο Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ιατρός αναπαραγωγής, πρόεδρος HOPEgenesis, μιλώντας στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Υπάρχουν τρεις τομείς που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν, η οικονομία, η δομή της κοινωνίας μας και ο πολιτισμός μας», σημείωσε μιλώντας για το Δημογραφικό.
«Κάθε παιδί μετράει, ειδικά στις ακριτικές περιοχές όπου ξεκίνησε η δράση μας το 2015. Από τις πρώτες μας δράσεις ήταν να υιοθετήσουμε ακριτικές περιοχές και γι΄ αυτό το λόγο ονομάσαμε και το πρόγραμμα “Πρόγραμμα υιοθεσιών”, περιοχές που είχαν μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων, ακόμα και μηδενικές γεννήσεις. Υιοθετήσαμε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με το πρώτο νησί που μπήκε στο πρόγραμμα να είναι οι Φούρνοι Ικαρίας. Το συγκεκριμένο νησί βάσει στατιστικής θα έπρεπε να έχει 10 με 12 γεννήσεις το χρόνο, το 2014 είχε μηδέν παιδιά, κάτι που είχε μια αλυσιδωτή αρνητική αντίδραση για τις τοπικές κοινωνίες, όπως το κλείσιμο του νηπιαγωγείου, του σχολείου, αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων, πάρα πολλές δηλαδή αρνητικές αντιδράσεις για το νησί» ανέφερε.
Για το πρόγραμμα και το πώς αναπτύχθηκε ο κ. Χανδακάς ανέφερε: «Μέσω χορηγιών προς την οργάνωση αλλά και μέσω ενός δικτύου εθελοντών γιατρών αλλά και άλλων συνεργατών, αναλαμβάνουμε αποκλειστικά τα έξοδα δωρεάν για τις γυναίκες που είναι μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά και παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να κάνουν παιδί, πρώτο, δεύτερο ή και τρίτο παιδί, καλύπτοντας όλα τα έξοδα μετακινήσεων προς τα κοντινά νοσοκομεία, όλες τις εξετάσεις τους, τον τοκετό τους κ.ά. Δημιουργήσαμε μια ομπρέλα ασφαλείας για αυτές τις γυναίκες που παίρνουν την δύσκολη απόφαση να κάνουν παιδί και μένουν σε έναν ακριτικό τρόπο».
Ο κ. Χανδακάς επεσήμανε ότι «ήδη στα νησιά που υιοθετήσαμε, που είναι πάνω από 40 αυτή τη στιγμή, έχει γίνει πλήρης αναστροφή των γεννήσεων». Είπε επίσης ότι «το πρόβλημα του δημογραφικού είναι πολυπαραγοντικό, σύμφωνα και με όλες τις μελέτες που έχουν γίνει. Σήμερα κινούμαστε σε μια λεπτή γραμμή, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα από αυτά που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή. Δυο είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το δημογραφικό σε όλες τις χώρες, η οικονομική κρίση και η αλλαγή των κοινωνικών συνηθειών. Τα πρότυπα που προβάλλονται και ο τρόπος που εξελίσσεται μια κοινωνία στον δυτικό κόσμο δημιουργεί την ανασφάλεια στο να κάνουμε μεγαλύτερες οικογένειες. Θα πρέπει στα επόμενα 20 χρόνια η στήριξη της οικογένειας, για να πετύχει συνολικά για τη χώρα, να περιλαμβάνει από την υποστήριξη της γέννησης, από την υποστήριξη του μεγαλώματος ενός παιδιού, από τη στεγαστική πολιτική, από την υποστήριξη του νέου ζευγαριού στο να έχει ένα σπίτι, χρειάζεται μια συνολική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της οικογενειακής ζωής οι οποίες θα πρέπει να υποστηριχθούν».