Skip to main content

Αναφορές για «ακατανόητο» ιό στη Ρωσία- Διαψεύδει η Μόσχα

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Την Κυριακή σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ασθενοφόρων έξω από δύο νοσοκομεία της Μόσχας

Ο «θόρυβος» που δημιούργησαν εικόνες και βίντεο με μεγάλες ουρές ασθενοφόρων έξω από δύο νοσοκομεία της Μόσχας που ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες ανάγκασε τις ρωσικές αρχές να τοποθετηθούν σχετικά, διαψεύδοντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με το ξέσπασμα κάποιου μυστηριώδους ιού.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αναγκάστηκε να σχολιάσει τις ουρές των ασθενοφόρων όταν το ρωσόφωνο κανάλι στο Telegram, Baza, το οποίο συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, δημοσίευσε βίντεο με πλήθος ασθενοφόρων έξω από δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Baza, περίπου 30 ασθενοφόρα συγκεντρώθηκαν στο πρώτο νοσοκομείο και πάνω από 10 ασθενοφόρα στο δεύτερο. Το ρωσικό κανάλι υποστήριξε επίσης ότι μετέφεραν ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέφεραν από πνευμονία.

Μερικές μέρες νωρίτερα, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης MK.ru είχε κάνει λόγο για ένα «ακατανόητο ιό» που «άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Ρωσία».

Σχολιάζοντας το τοπικό τμήμα υγείας ανέφερε ότι οι ουρές των ασθενοφόρων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και είναι συμβατές με την εποχή, χωρίς να αποπνέουν ανησυχία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού και οι περιπτώσεις οξείας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού δεν έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι οι μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού είναι σε άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Σε μεγάλο βαθμό, αναμένεται μια εποχική αύξηση των παθογόνων του αναπνευστικού, αλλά η φετινή αύξηση θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί σε λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών που προστατεύονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επειδή ορισμένα από αυτά τα παθογόνα ποικίλλουν στην κυκλοφορία κάθε χειμώνα», είχε δηλώσει ο Marc-Alain Widdowson του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από Newsweek