Skip to main content

Γεωργία Παράσχου: «Η αξία του Εθελοντισμού ξεκινάει από την Παιδεία»

Η Γεωργία Παράσχου , εμπνεύστρια του Humanity Greece, μας μιλά για την πολυσήμαντη έννοια του εθελοντισμού, την τρέχουσα, σχετική κατάσταση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και για το όραμα, τους στόχους και τα σχέδια του Humanity Greece.

Sponsored content

Το Humanity Greece είναι μια εθελοντική οργάνωση, η οποία δίνει φωνή σε όσους δεν μπορούν να ακουστούν. Οι εθελοντές της συμβάλλουν σε κάθε έκτακτη ανάγκη που προκύπτει στη χώρα παρέχοντας όλα τα είδη πρώτης και έκτακτης ανάγκης στο πεδίο, ενώ στηρίζουν ολιστικά σε μηνιαία βάση τους πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας και τους συνανθρώπους μας που έχασαν τα πάντα από τις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

Εμείς συναντήσαμε την Γεωργία Παράσχου, εμπνεύστρια του Humanity Greece, για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Πόσο ενεργό είναι το σώμα εθελοντών που διαθέτετε και πόσο διαδεδομένη είναι η έννοια της προσφοράς στην Ελλάδα;

Έχοντας χιλιάδες ώρες εθελοντικής δράσης αλλά και συνολικής εικόνας των προβλημάτων της ΚτΠ αλλά και των χρόνιων κρατικών δυσλειτουργιών, από την δική μας πλευρά, δημιουργήσαμε μια διευρυμένη ομάδα ανθρώπων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας έχοντας ένα Μητρώο εθελοντων στο οποίο ο κόσμος ενημερώνεται για τις ανάγκες που προκύπτουν, και δρα στην δική του περιοχή βοηθώντας άμεσα όπου κριθεί. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την αλυσίδα αλληλεγγύης και δίνουμε την δυνατότητα στους πολίτες να συνδράμουν παραγωγικά στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης αλλά και αλλαγής της νοοτροπίας που υφίσταται. Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου και η διάθεση ουσιαστικής συνεισφοράς με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σώματος εθελοντών στη χώρα, όμως, θα έπρεπε να αποτελεί βασικό άξονα επέμβασης και ετοιμότητας σε έκτακτες ανάγκες από την ιδια την Πολιτεία.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα;

Ο εθελοντισμός σε χώρες του εξωτερικού έχει εντελώς διαφορετική αξία και προοπτική από ότι στην Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες όπου οι εθελοντές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτείας έχοντας τον δέοντα σεβασμό και αρκετά credits δίνοντας έτσι κίνητρα τόσο σε εκείνους που αφιερώνουν σταθερά από τον χρόνο και την ενέργεια τους στην Κοινωνία αλλά και σε εκείνους που ακόμη σκέφτονται να γίνουν εθελοντές. Υπάρχουν χώρες όπου ο εθελοντισμός είναι μια διαδεδομένη κοινωνική πρακτική όπως η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε ειδικό πλάνο πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών με την ουσιαστική συμβολή των εθελοντών.

Στην Αυστραλία, έχει καθιερωθεί η Εθνική Εβδομάδα Εθελοντών (National Volunteer Week) όπου εκεί γίνονται δυναμικές δράσεις αναγνώρισης και ανάδειξης του έργου των εθελοντών με την συνδρομή της Πολιτείας, των φορέων αλλά και των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου ζητούν συστατικές επιστολές εθελοντικής δράσης πριν την ένταξη των φοιτητών στα ακαδημαϊκά προγράμματα.

Αντιλαμβανόμαστε πως η αξία του Εθελοντισμού ξεκινάει από την Παιδεία κάθε χώρας αλλά και την κουλτούρα που δημιουργεί στους πολίτες της. Στην Ελλάδα, τα τελευταία έτη παρατηρείται σημαντική αύξηση εθελοντικής δραστηριότητας από τον κόσμο ενισχύοντας δυναμικά την Κοινωνία κυρίως σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Έχουν αυξηθεί οι οργανώσεις στην Ελλάδα οι οποίες χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες δίνοντας έτσι την επιλογή στον κόσμο να διαλέξει που θέλει να προσφέρει, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε επίσημα, ολοκληρωμένη εικόνα του αριθμού των εθελοντικών οργανισμών/ ΜΚΟ/ Σωματείων που είναι ενεργές στη χώρα μας.

Μιλήστε μας λίγο για την επικείμενη δράση σας.

Από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Ηumanity, η καθημερινότητα μας, μόνο εύκολη δεν ήταν. Ξεκινήσαμε σε ένα μικρό στενάκι, χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς κανένα από τα εφόδια τα οποία θα διευκόλυναν την έναρξη μιας τέτοιας προσπάθειας. Αλλά τα καταφέραμε, με θέληση, ομαδικότητα, σεβασμό και κυρίως ενσυναίσθηση. Παράλληλα, δημιουργήσαμε το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο στη χώρα το οποίο λειτουργεί για αποθήκευση, συλλογή και διαλογή των αγαθών πριν την αποστολή τους σε οποιαδήποτε συνθήκη κρίνεται απαραίτητη. Είναι προσβάσιμο για όλους ενώ κάθε μήνα αξιολογούνται νέες οικογένειες και εντάσσονται στο Μητρώο, μετά από σχετικό έλεγχο όπου και λαμβάνουν μηνιαίο εξατομικευμένο πακέτο στήριξης με είδη και αγαθά.

Έχουμε συμβάλλει εθελοντικά καλύπτοντας πολλά κενά, σε όλα τα πύρινα μέτωπα από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Έβρο. Φτάνοντας μέχρι και την καταστροφική κακοκαιρία στη Θεσσαλία, οι εθελοντές του Humanity Greece βρίσκονται έμπρακτα εκεί από την πρώτη στιγμή της φονικής κακοκαιρίας Daniel και έπειτα Elias, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, σταθερά την στήριξη στους συνανθρώπους μας σε πάνω από 12 χωριά των περιοχών. Μην ξεχνάμε πως ο ρόλος των εθελοντών είναι πολύτιμος αλλά ταυτόχρονα δύσκολος, επίπονος και επικίνδυνος.

Είναι η πρώτη φορά που μια εκδήλωση γίνεται προ τιμήν εκείνων που προσφέρουν. Σωστά; Πώς προέκυψε η ιδέα και ποια στάδια ακολουθήσατε για την πραγματοποίησή της; Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της ενέργειας;

Είναι ίσως η πρώτη φορά που δόθηκε «φωνή» σε όλους τους ανθρώπους που βίωσαν οι ίδιοι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών αναδεικνύοντας τα βιώματα τους τόσο τις πρώτες ώρες της καταστροφής όσο τις δυσκολίες μετά από καιρό. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, το Humanity Greece έφερε ξανά στο προσκήνιο όλες τις σοβαρές καταστροφές που έχουν υποστεί και υφίστανται μέχρι σήμερα οι συνάνθρωποι μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολύπλευρη και συγκινητική προσφορά του κόσμου, που με περίσσεια αγάπη στηρίζει τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν.  Υπό την σκηνοθεσία του κορυφαίου σκηνοθέτη και χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού η προσφορά των εθελοντών έλαβε θεατρικές διαστάσεις δημιουργώντας ένα ταξίδι στον χρόνο με βιώματα και μαρτυρίες από ανθρώπους όλων των περιοχών που έχουν πληγεί από το 2021 έως και την Θεσσαλία. Μια άκρως συγκινητική οπτική με σεβασμό στους συνανθρώπους μας αλλά και ένα βασικό μήνυμα: Είμαστε εδώ και όταν τα φώτα σβήσουν όπου οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, το όραμα για την διεθνή ημέρα εθελοντών και ο συνεχής σας στόχος;

Είναι όραμα όλων μας, η 5η Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού να γίνει ευρέως γνωστή για την σημαντικότητα παρέμβασης των εθελοντών και απλών πολιτών σε τόσο δύσκολες καταστάσεις,  όπου με την συμβολή τους απαλύνουν την απόγνωση, τον πόνο, την αγωνία και τη θλίψη των πληγέντων αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζουν το εξής: όταν ο Άνθρωπος στέκεται δίπλα στον Άνθρωπο, υπάρχει ελπίδα. Φέτος, για πρώτη φορά φωταγωγήθηκαν κεντρικά σημεία και γλυπτά σε όλη την χώρα στα χρώματα του εθελοντισμού. Ο συνεχής στόχος της ομάδας μας στο Humanity, είναι να μπορούμε να στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες και ακόμα περισσότερους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Site Humanity Greece – Αλυσίδα Αλληλεγγύης

Instagram Humanity Greece (@humanitygreece) • Instagram photos and videos

Facebook Humanity Greece | Athens | Facebook