Skip to main content

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γεώργιος Ιβάνοφ, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Η μητέρα του παντρεύτηκε τον Ιωάννη Λαμπριανίδη και μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη

Ο Γέρζι (Γεώργιος) Ιβάνοφ-Σαΐνοβιτς είναι ένας από τους ήρωες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που με τη δράση του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1911 στην τότε ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία. Ο πατέρας του, Βλαντίμιρ Ιβάνοφ, ήταν Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού, και η μητέρα του Λεονάρντα Σαΐνοβιτς ήταν Πολωνή. Μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ η Λεονάρντα παντρεύτηκε τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη και στις αρχές τις δεκαετίας του 1920 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Ο νεαρός Γεώργιος Ιβάνοφ ήταν λάτρης του αθλητισμού και είχε τα σωματικά προσόντα για να διακριθεί.

Το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια διέπρεψε ως κολυμβητής. Το 1934 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελεύθερης κολύμβησης. Το 1935 απέκτησε την πολωνική υπηκοότητα και τρία χρόνια αργότερα πήρε πτυχίο Γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Μετά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, και μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα κατέφυγε στην Παλαιστίνη. Θέλοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πόλεμο κατά του ναζισμού, εντάχθηκε στην πολωνική ταξιαρχία «Καρπάθια».

Διαβάστε περισσότερα