Στο 12% καταγράφει ο όμιλος ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2024 τις προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μόλις στην 5η χειρότερη θέση από τα 41 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 26%, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος από την εκτίμηση για την πορεία των προσλήψεων στην ελληνική αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο η Ουγγαρία και η Ιαπωνία (10%), η Τσεχία (8%) και η Αργεντινή (2%) έχουν χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης συγκριτικά με την Ελλάδα. Επίσης, φαίνεται ότι χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία 15%), της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία 18%), γειτονικά κράτη (Τουρκία 22%), αλλά και χώρες της Μεσογείου (Ισπανία 19% και Πορτογαλία 28%) καταγράφουν πολύ πιο θετική εικόνα προσλήψεων συγκριτικά με τη χώρα μας
Συμμετοχές
Σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετείχαν στην έρευνα 40.077 εργοδότες από 41 χώρες. Το 26% που καταγράφηκε ως μέσος όρος δείχνει ότι οι προοπτικές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά μειώθηκαν κατά 4 μονάδες συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο, δ’ τρίμηνο, του τρέχοντος έτους.
Οι πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης αποτυπώθηκαν στην Ινδία και στην Ολλανδία, που με 37% ισοβαθμούν στην πρώτη θέση. Ακολουθούν Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ με 35% και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το 34% που κατέγραψε το Μεξικό. Η περιοχή της Βόρειας Αμερικής (34%) ανέφερε τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων, ακολουθούμενη από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (30%), τη Νότια και Κεντρική Αμερική (28%), την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (23%).
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών
Ακόμα και αν η σύγκριση περιοριστεί σε εγχώριο επίπεδο, η έρευνα της Manpower, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 525 εργοδοτών πανελλαδικά, διαπιστώνει ότι για το α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς μόλις το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αναμένει αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων. Το υπόλοιπο 69% προβλέπει είτε διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας (51%) είτε ακόμα χειρότερα, μείωση προσωπικού (18%).
Οι Έλληνες εργοδότες, σε σχέση με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά, μόλις σε ποσοστό 24% δήλωσαν ότι προτάσσουν την ευημερία των εργαζομένων. Το 21% των ερωτηθέντων προτάσσει την εύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων και το ίδιο ποσοστό συναντάται και στον τομέα της πράσινης μετάβασης, που επίσης δείχνει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Το στοιχείο των εξειδικευμένων εργαζομένων που πλέον είναι δυσεύρετοι, επιβεβαιώνεται και από την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου Manpower. Εκεί, καταγράφεται για το 1ο τρίμηνο του 2024 ιστορικό υψηλό στο ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, που πλέον ανήλθε στο 82% από 77% που ήταν φέτος.
Ακόμα και σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στο 75%, διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό, ενδεικτικό και του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, είναι κατά επτά μονάδες υψηλότερο.
Σε επιμέρους κλάδους
Σε σχέση με τους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η έρευνα δείχνει ότι στις υπηρεσίες επικοινωνίας υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες για προσλήψεις κατά το α’ τρίμηνο της νέας χρονιάς, που ανέρχονται στο 33%.
Έπονται οι τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (24%), ενώ ισόποση πορεία εκτιμάται ότι θα έχουν η υγεία και οι βιοεπιστήμες, με τη βιομηχανία και τις κατασκευές (14%). Η πληροφορική βρίσκεται στο 11%, όμως στον συγκεκριμένο κλάδο η ζήτηση για ταλέντα ξεπερνά την προσφορά. Είναι ενδεικτικό πως το 74% των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο δηλώνει δυσκολία στην
εύρεση των ταλέντων που χρειάζεται.
Γι’ αυτό και οι καθαρές προοπτικές απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής είναι κατά 21 μονάδες μειωμένες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 16 μονάδες μικρότερες συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα έτος.