Skip to main content

Η απόκοσμη Ερις αποκαλύπτεται (βίντεο)

Νέα στοιχεία για την Έριδα και τον δορυφόρο της.

Νέα στοιχεία για τον απομακρυσμένο πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2005 ανακοινώθηκε ο εντοπισμός ενός διαστημικού σώματος στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος τα χαρακτηριστικά του οποίου το τοποθέτησαν στην κατηγορία των πλανητών νάνων όπως ο Πλούτωνας. Η κωδική του ονομασία είναι 2003 UB313 και επιλέχθηκε τελικά για αυτόν τον πλανήτη νάνο το όνομα Ερις, της κόρης της Νυκτός και θεά της διχόνοιας στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Με διάμετρο περίπου 770 χλμ. είναι το δέκατο μεγαλύτερο γνωστό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος και ένα από τα πιο απόμακρα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, με εξαίρεση κάποιους κομήτες.

Η απόσταση της από τη Γη και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται καθιστούσε μέχρι σήμερα την Έριδα ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες. Όμως ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποκαλύψει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτόν τον απομακρυσμένο παγωμένο κόσμο του ηλιακού μας συστήματος ο οποίος διαθέτει και ένα δορυφόρο που έλαβε το όνομα της κόρης της Έριδας, της Δυσνομίας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η Έρις διαθέτει ένα βραχώδες υπέδαφος κάτω από ένα κέλυφος πάγου. Ο Πλούτωνας έχει επίσης βραχώδες υπέδαφος κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια αλλά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πάγο και πιστεύεται ότι φιλοξενεί έναν υπόγειο υγρό ωκεανό.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Έρις είναι πιο πλούσια σε βραχώδες περιβάλλον από τον Πλούτωνα, αλλά αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν είχε διαχωριστεί ο βράχος από τον πάγο. Αυτό σημαίνει ότι η Έρις θερμάνθηκε αρκετά σε κάποια στιγμή της ιστορίας της για να λιώσει, έτσι ώστε όλος ο βράχος βυθίστηκε στο κέντρο. Ο πάγος δεν είναι ακίνητος, αλλά βιώνει μια αργή αναδόμηση, λόγω της υπολειπόμενης θερμότητας από το εσωτερικό. Πιθανότατα δεν υπάρχει υγρός ωκεανός μέσα στην Έρις»» αναφέρει ο Φράνσις Κρουζ, πλανητολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, Φράνσις Νίμο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr