Skip to main content

Meteo: Ψυχρός ο Σεπτέμβριος σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, ιδιαίτερα θερμός σε Μακεδονία και Θράκη

Nikos Libertas / SOOC

Στην Κεντρική Ελλάδα κατά την κακοκαιρία «Daniel» το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, έως και 14 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε τον φετινό Σεπτέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και σε χαμηλά επίπεδα στην Κεντρική Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων από το meteo.gr:

  • Στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο φετινός Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ιδιαίτερα στη Θράκη ήταν ένας από τους θερμότερους μήνες για Σεπτέμβριο από το 2010.
  • Στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 0,7 βαθμούς Κελσίου και 0,6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ήταν ο 3ος πιο θερμός Σεπτέμβριος από το 2010, όπως και για τα Νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Για τη Θεσσαλία, ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο ήταν ο 4ος πιο ψυχρός.

Στην Κεντρική Ελλάδα κατά την κακοκαιρία «Daniel» το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, έως και 14 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -0,5 βαθμούς Κελσίου, με 18 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη Δράμα και το Κιλκίς παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (24 ημέρες) και ακολουθούν η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη με 23 ημέρες.