Τα εγκαίνια παιδικού σταθμού έκαναν σήμερα στη Μέγιστη Καστελορίζου η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον δήμαρχο Μεγίστης Γιώργο Σαμψάκο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον πρόεδρο και ιδρυτή της HOPEgenesis Στέφανο Χανδακά.
Ο νέος δημοτικός παιδικός σταθμός θα φιλοξενήσει γύρω στα 15 παιδιά, ενώ το νηπιαγωγείο του νησιού φιλοξενεί περίπου 12 παιδάκια και το δημοτικό περίπου 35 παιδάκια.
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis με την υποστήριξη της εταιρίας EUROLIFE FFH, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συνεργασίας στήριξης της οικογένειας στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κατασκευαστεί 3 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, στην Πάτμο, τα Άγραφα Ευρυτανίας και τους Λειψούς, τώρα θα παραδοθεί ο δημοτικός σταθμός στο Καστελλόριζο, ενώ θα ακολουθήσουν η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάσος, η Νίσυρος, τα Κουφονήσια και η Τήλος.
Η HOPEgenesis μέχρι σήμερα έχει ωφελήσει περισσότερες από 20 οικογένειες στο νησί, καλύπτοντας όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης και τοκετού στις γυναίκες μόνιμες κατοίκους.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών, δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του Ελληνικού πληθυσμού από 10.000.000 σε 6.000.000 – 8.000.000 έως το 2050 και από τα 8.000.000 κατοίκων το 2050, το 36% θα είναι άνω των 65 ετών.
Με αφορμή τα εγκαίνια η υφυπουργός Παιδείας μιλώντας μας μετά τα εγκαίνια μας είπε ότι είναι πάντα πολύ συγκινητικό να έρχεται σε επαφή με τα παιδιά και θεωρεί πολύ σημαντικό έργο το νέο παιδικό Σταθμό. οι τρεις πυλώνες για την κυβέρνηση είναι η αντίστροφη της υπογεννητικότητας, η στήριξη των οικογενειών στα ακριτικά μέρη της χώρας και η προσχολική αγωγή και η παιδική προστασία που αποτελεί και δική της ευαισθησία.
Μας εξομολογήθηκε ότι όταν έφτιαχναν τα πακέτα προσφορών στα παιδιά της Θεσσαλίας ένα σημείωμα από δύο κοριτσάκια που την άγγιξε πολύ έγραφε “Από τα παιδιά για τα παιδιά, γιατί στο τέλος τα παιδιά κάνουν τους ανθρώπους”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επεσήμανε ότι όπου ακούγονται χαρούμενες παιδικές φωνές υπάρχει μέλλον για μια χώρα. “Η δουλειά μας είναι οι ασφάλειες και η ασφάλεια των κατοίκων είναι κομμάτι μας. Θέλουμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία κομμάτια από αυτά που λαμβάνουμε από αυτήν. Και θα συνεχίσουμε αυτό το έργο” τόνισε.
Ενώ, ο πρόεδρος της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς επεσήμανε το ποσό πολύ σημαντική ημέρα είναι για τον ίδιο και HOPEgenesis η παράδοση ενός τέτοιου έργου και η χαρά που βλέπει στα μάτια των παιδιών τέτοιες στιγμές. ” Μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε” είπε και πρόσθεσε ότι όλο αυτό το πρόγραμμα είναι συνεργασία ιδιωτικού τομέα, κράτους και της κοινωνίας των πολιτών και τους ευχαριστούμε όλους για αυτό.
Βοηθώντας στις περιοχές της Ελλάδας
Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε σχεδόν 450 απομακρυσμένες περιοχές, 401 τοπικές κοινότητες και 42 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Μέχρι σήμερα περισσότερες από 650 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Αειφορίας (Center for Sustainability and Excellence) που αφορά στο έργο της HOPEgenesis για το 2021 για κάθε 1€ που δέχεται η HOPEgenesis ως χορηγία-δωρεά δημιουργείται κι επιστρέφεται αξία 5,69€ για την κοινωνία με επιπρόσθετα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες ενώ, το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας της HOPEgenesis για την κοινωνία ανέρχεται σε 2.660.000 ευρώ.