Skip to main content

Κακοκαιρία: Επιστροφή στις νύχτες αγωνίας – «Πνίγεται» ο Βόλος – Εκκενώνονται χωριά στην Λάρισα

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Μπαράζ μηνυμάτων του 112 - Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς μετεωρολογικές προβλέψεις η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο εφιάλτης των πλημμυρών επέστρεψε στην χώρα, με περιοχές που ακόμη δεν έχουν επουλώσει τις πληγές τους από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, να δοκιμάζονται πάλι. Φθιώτιδα και Μαγνησία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις στην Λάρισα. Στον Βόλο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Η στάθμη του Σπερχειού ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα, και στη Λαμία οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με τις πλημμύρες είναι οι κάτοικοι του πολύπαθου  Παλαμά.

Αγωνία επικρατεί σχετικά με τη ροή των νερών, και το ύψος των υδάτων στη Λίμνη Κάρλα και τα παραλίμνια χωριά.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Σπίτια πλημμύρισαν, ρέματα φούσκωσαν και έκλεισαν δρόμοι. Στα δύο κόπηκε κεντρικός οδικός άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν την καταιγίδα να μην κοπάζει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στον δήμο Kιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Ο Βόλος πνίγεται – Απεγκλωβισμοί στα σκοτάδια

Νύχτα αγωνίας αναμένεται να περάσει η πόλη του Βόλου, καθώς τόνοι νερού από τον ποταμό Κραυσίδωνα διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης, ενώ η βροχή επιμένει. Η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το 80% της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα και με την υδροδότηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία και μόνο κατά διαστήματα.

Νερά εισέβαλλαν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά. Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
REUTERS/Louisa Gouliamaki
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Σπερχειός

Με τα μάτια στραμμένα στον Σπερχειό  οι αρχές καθώς τα νερά του ποταμού, λόγω της ισχυρής καταιγίδας που προκαλεί η κακοκαιρία  βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι αρμόδιοι ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε να δώσουν άμεσα την εντολή εκκένωσης, την στιγμή που θα ξεφύγει η κατάσταση.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού Κόμμα έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Πού έχει σταλεί 112

Εκκενώνονται χωριά σε Φθιώτιδα και Παλαμά Καρδίτσας, σε συνέχεια της επέλασης της κακοκαιρίας Elias.

Σύμφωνα με την υπηρεσία 112, έως τις 23:20 της Τετάρτης:

Μεγάλο Ευύδριο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Φάρσαλα εκκενώθηκαν προληπτικά περί τις 21:00 της Τετάρτης

Πρόκειται για χωριά τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ. Από εκεί περνά ο ποταμός Ενιπέας – έχει βρέξει πάρα πολύ και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε σημεία που βρίσκονται ψηλά για παν ενδεχόμενο.

Νωρίτερα είχε εκκενωθεί και το χωριό Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ, ενώ όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, περνούν μια δύσκολη νύχτα, αφού έχουν ήδη πλημμυρίσει τα χωράφια, τα νερά έχουν ήδη φτάσει στα χωριά και μέσα στις αυλές των σπιτιών.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Επίσης, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα Φθιώτιδας και Καρδίτσας.Περίπου 80 ατομα απομακρύνθηκαν. .

Λίγο πριν τις 22:30 το βράδυ της Τετάρτης εστάλη μήνυμα του 112 σε κατοίκους του Παλαμά, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παράλληλα, με προηγούμενο μήνυμα από το 112 ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αμπελώνα του δήμου Παλαμά προς την Ιτέα.