Skip to main content

Κακοκαιρία : Απαγόρευση κυκλοφορίας, το μήνυμα του 112 στον Βόλο

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Νέα απειλή να ξεχειλίσει ο Κραυσίδωνας όπως και με τον Daniel.

Τις ημέρες του Daniel θυμίζει η ένταση και η ποσότητα του νερού από την σφοδρή καταιγίδα λόγω του Elias που πλήττει τον Βόλο, τα προάστια και οι δρόμοι του οποίου έχουν πλημμυρίσει ενώ καραδοκεί η απειλή και πάλι να ξεχειλίσει ο Κραυσίδωνας όπως και την προηγούμενη φορά.

Με μήνυμα που εστάλη από το 112 η Αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης από τις 18.40 απόψε.

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου εξάλλου, προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα ότι “Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα.”

Πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα ‘Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Πάνω από τον Βόλο,στο Πήλιο όπου βρίσκονται και πολλά προάστια της πόλης, τα νερά κατεβαίνουν με τεράστια δύναμη και απειλούν να σαρώσουν τα πάντα.

Πού έκλεισε η κυκλοφορία

Διακοπές κυκλοφορίας επίσης έχουν πραγματοποιηθεί επίσης και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο .

Κλειστά σχολεία

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Στην Βόρεια Εύβοια

Πλημμυρισμένα σπίτια, φουσκωμένα ρέματα και κλειστούς δρόμους έχει αφήσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τη βόρεια Εύβοια. Στην περιοχή βρέχει ασταμάτητα από τις 3 τα ξημερώματα, με τις τοπικές αρχές να τονίζουν ότι στη βόρεια Εύβοια έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι κατά την κακοκαιρία Daniel.

Ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Εύβοια έχει αποκοπεί, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι. Πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά χαρακτηρίζεται επικίνδυνη.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις Ροβιές, στη Λίμνη, στο Μετόχι και στο Πευκί, ενώ το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

«Elias»: Στο έλεος της κακοκαιρίας η βόρεια Εύβοια, ισχυρές βροχές στην κεντρική Ελλάδα – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Το απόγευμα, ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή Φθιώτιδας, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Η αστυνομία έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν εφόσον χρειαστεί.

Στη Λαμία, ανησυχία υπάρχει για τη στάθμη του ποταμού Σπερχειού, υπό τον κίνδυνο υπερχείλισης. Στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας έχουν τοποθετηθεί τσουβάλια με άμμο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα, ανησυχία προκαλεί ο όγκος του νερού που κατεβαίνει από τη Γκιώνα.

Πυροσβεστική: Σε πλήρη ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως δε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην περιφέρεια Θεσσαλίας που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, όπως δήλωσε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια.

«Μεταφορά πολιτών σε ασφαλή σημεία»

«Αυτή την στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, 10 περιπτώσεις για κοπή δέντρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών.

«Κι εκεί η συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας καθώς και του στρατού έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από την βροχόπτωση», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είπε, προσωπικό και μέσα από γειτονικές περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν ή είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.