Skip to main content

BofA: Πώς φτάσαμε στο πιο μεγάλο ξεπούλημα των χρηματιστηρίων φέτος

Την εβδομάδα έως τις 20 Σεπτεμβρίου τα διεθνή equity funds είχαν εκροές 16,9 δισ. δολαρίων.

Ξεπούλημα μετοχών με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο διαπιστώνει η Bank of America (BofA). Το ξεφόρτωμα των μετοχών αποδίδεται στα επιτόκια και την προοπτική να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global, την εβδομάδα έως τις 20 Σεπτεμβρίου τα διεθνή equity funds είχαν εκροές 16,9 δισ. δολαρίων.

Τα αμερικανικά μετοχικά ταμεία είναι μπροστά στην τάση, ενώ οι ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλό 28 εβδομάδων.

Τα επίμονα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανώμαλη προσγείωση στην οικονομία το 2024 και να οδηγήσουν σε «φούσκες» και «κατάρρευση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιούν οι αναλυτές της BofA, με επικεφαλής τον Μάικλ Χάρτνετ. Τα σημάδια υπάρχουν ήδη, ανέφερε ο Χάρτνετ. Εξηγώντας ποια είναι αυτά τα στοιχεία-ενδείξεις, ανέφερε την κλιμακούμενη καμπύλη αποδόσεων, την αύξηση τόσο του ποσοστού ανεργίας όσο και των προσωπικών αποταμιεύσεων, καθώς και τις υψηλότερο αριθμό χρεοκοπιών και αδυναμίας πληρωμών.

Οι αναλυτές της BofA επιμένουν στο κλίμα απαισιδοξίας παρά το γεγονός ότι ο δείκτης S&P 500 σημείωσε φέτος άνοδο 13% στις 4.330 μονάδες. Το ράλι έχει μετριαστεί από τα τέλη Ιουλίου, ενώ η κατάσταση έγινε πιο έντονη αυτή την εβδομάδα μετά το σήμα που έστειλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όταν είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σήμερα ο S&P 500 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 αναμένεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Χάρτνετ, ένα αξιόπιστο σημάδι για την πορεία των μετοχών θα μπορούσε να είναι η αντίδραση στους φετινούς ηγέτες της αγοράς όταν μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.  Εάν οι χαμηλότερες αποδόσεις πυροδοτήσουν νέο ράλι στις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής κατοικιών και τσιπ, θα έχουμε το «Bull5000» (αναφέρεται στις 5000 μονάδες του δείκτη), αλλά αν δεν μπορούν να δημιουργήσουν κέρδη, τότε επιστρέφουν στο «Bear4000».