Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή από τις πλημμύρες σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, με τον Γολγοθά των κατοίκων να συνεχίζεται για όγδοη ημέρα.
Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της 15 νεκρούς, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται. Αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας βρίσκονται θαμμένα κάτω από το νερό και τη λάσπη. Παράλληλα σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση.
Έλλειψη νερού
Στον Βόλο, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η σκόνη που καλύπτει την πόλη, το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η δυσκολία πρόσβασης ακόμη σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.
Η μη υδροδότηση της πόλης του Βόλου με πόσιμο νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τις Αρχές και κυρίως τους κατοίκους. Τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Βόλου εργάζονται νυχθημερόν και πλένουν δρόμους και πλατείες με μηχανήματα υψηλής πίεσης για να απομακρύνουν την λάσπη και να δοθούν στην κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες οι κεντρικές λεωφόροι και οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα.
Τραγική παραμένει η κατάσταση και στο Πήλιο, καθώς σε πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει χαθεί, ενώ περιουσίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τα ορμητικά νερά.
Λάρισα: Προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερχείλισης του Πηνειού
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πλημμύρας και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εντός της πόλης της Λάρισας, από την υπερχείλιση του Πηνειού.
Σε κάποιες συνοικίες της πόλης τα νερά έχουν υποχωρήσει και συνεχίζεται η άντληση τους από την πυροσβεστική, ενώ σε άλλες άλλες το πλημμυρικό φαινόμενο παραμένει σε μεγάλη έκταση. Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες.
Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης
Η ανεβασμένη στάθμη των υδάτων προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να ισχύει, για 4η ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης – Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.
Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης: Γιατί θα παραμείνει κλειστή για πάνω από 48 ώρες ακόμη
Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα οι κατάσταση έχει ως εξής: όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.
Όπως ανέφερε στην τελευταία ενημέρωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, και ο άξονας Τρικάλων – Λάρισας αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες, ενώ αποκαταστάθηκε η σύνδεση προς τη Ζαγορά Πηλίου.
Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4.570 διασώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, από την έναρξη της κακοκαιρίας η πυροσβεστική δέχθηκε 11.394 κλήσεις και έχω προχωρήσει σε 4.570 διασώσεις και απομακρύνσεις πολιτών. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ερευνηθεί στο σύνολό τους τα χωριά του δήμου Παλαμά Καρδίτσας, ενώ στην Πηνειάδα Τρικάλων προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης και στο ορεινό δίκτυο, προς τον Ασπροπόταμο, γίνεται εφοδιασμός με ελικόπτερο.
Αγαπηδάκη: 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού
Στους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα.
Όπως είπε η κατάσταση έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. «Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας».
«Όσα ζώα σώθηκαν από πνιγμό θα πεθάνουν από ασιτία»
Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα το πρωί, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται. Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.
Πλημμύρες: Χιλιάδες νεκρά ζώα και μολυσμένα νερά – Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα ζώα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία». «Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν πού να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά», είπε.
4.200 αυτοψίες
«Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις τρεις περιοχές για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας», ενημέρωσε εξάλλου ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον νομό Λάρισας, ενώ, επίσης, θα ενταχθούν οι περιοχές της Φθιώτιδας και μέχρι την Παρασκευή και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.
Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.
Πιερρακάκης: Κάποια σχολεία στη Θεσσαλία μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες
Σύσκεψη με αντικείμενο τα σχολεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις για τις μονάδες που δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Όλα τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν σε μία εβδομάδα […] θα δούμε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας, για παράδειγμα να πάνε οι μαθητές σε όμορα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη γίνονται ήδη έλεγχοι στα σχολεία και ενδέχεται ορισμένα εξ αυτών να μην μπορούν να ανοίξουν για μήνες. «Εκεί θα υπάρξει παρέμβαση για να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε οικίσκους» σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Meteo: Τα 4 χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Daniel – Πού οφείλονται οι ακραίες βροχοπτώσεις
«H φύση δεν εκδικείται, όταν παραβιάζουμε τους κανόνες της, έχουμε συνέπειες»
Πλημμύρες: Απόλυτη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο – Αγωνία για την επόμενη μέρα