Για όσους βρέθηκαν στην Μακρόνησο, μετά τον εμφύλιο αλλά και στα χρόνια της χούντας, μιλάει με ανάρτησή του ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε σε « αυτή την άνυδρη γη, οπου μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί», όπως αναφέρει.
«Για να «διορθωθούν» με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.
«Είμαι εδώ για να μιλήσω στους ανθρώπους της γενιάς μου και τους νεότερους από μένα. Επειδή στα σχολικά βιβλία η ελληνική Ιστορία τελειώνει το 1940. Εδώ λοιπόν, στη Μακρόνησο, απέναντι από την Αττική, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε. Σ’ αυτή την άνυδρη γη μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί. Για να «διορθωθούν» με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους» αναφέρει επίσης ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Δεξιά δεν νοιάζεται για τα προβλήματα του κόσμου»
Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, ο κ. Κασσελάκης καταγγέλει «το κράτος Μητσοτάκη».
«Δεν έκανε τίποτα ούτε στον «Ιανό» το 2020 ούτε σήμερα. Η Δεξιά δεν νοιάζεται για τα προβλήματα του κόσμου. Τα προκαλεί. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο, τον οποίο καλούμε να μας ξαναεμπιστευτεί, ποιες είναι οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες με τις οποίες η ελληνική κοινωνία θα ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της στα χέρια της». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του.
«Βγάζει μάτια η ασχετοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διοικεί το κράτος, να προστατεύει τους πολίτες, τις περιουσίες, τον δημόσιο χώρο, το φυσικό περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας στην Αυγή, για τις καταστροφές που άφησαν από τις πλημμύρες». Και παρότι, παραδέχεται ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοιον όγκο νερού, σημειώνει ότι «κάθε μάχη πρέπει να δίνεται».
Παράλληλα στηλιτεύει το γεγονός ότι «αγνοήθηκαν ξανά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων και των ειδικών φορέων. Αντ’ αυτού, για πολλοστή φορά η δήθεν κυβέρνηση των τεχνοκρατών άνοιξε κόντρα με τους επιστήμονες. Δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και μεταφοράς κατοίκων σε ασφαλή σημεία, παρόλο που ξέραμε ακριβώς πού θα χτυπήσει η μεγάλη αυτή κακοκαιρία»
-Η πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύτηκε την πολιτική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία μιλούσε για σταθερότητα. Για ποιον λόγο να εμπιστευτεί εσάς ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που ούτε κυβερνητική εμπειρία έχετε αλλά ούτε βουλευτής είστε; Πέρα από το νέο που προσκομίζετε αρκεί;
Οικονομία με παρέμβαση του κράτους ή αυτορρύθμιση;
Μιλώντας για τις θέσεις του σχετικά με την οικονομία, υπογράμμισε:
«Δεν υπάρχει χώρα σήμερα στον κόσμο χωρίς παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και δεν υπάρχει χώρα, επίσης, χωρίς ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας να ρυθμίζεται με όρους αγοράς. Οι διαφορές αφορούν τον βαθμό παρέμβασης του κράτους, τα βασικά αγαθά, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, που δεν μπορούν να παρέχονται με αγοραίους κανόνες, τους μηχανισμούς που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και τα λόμπι, αλλά και τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν ότι οι αγορές λειτουργούν χωρίς στρεβλώσεις, αυτό δηλαδή που λέμε ολιγοπώλια ή καρτέλ ή μαφίες. Φαντάζομαι ότι όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλαμβάνονται τη διεθνή, οικονομική πραγματικότητα κι όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν κληθεί να πάρουν αποφάσεις σ΄ αυτήν την πραγματικότητα. Είμαι υπέρ μιας πολιτικής που θα προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και, ταυτόχρονα, θα προστατεύει τους πολίτες τόσο απέναντι στην ακόρεστη δίψα των αγορών για περισσότερο κέρδος, όσο κι απέναντι στον αυταρχισμό του κράτους».
Για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Παραπομπή στον Αλέξη Τσίπρα
Σχετικά με το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς από το Κιλκίς, έχει μιλήσει υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστήμιων, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει την Δημόσια Παιδεία, απάντησε:
«Δεν είμαι παιδονόμος για να επαναφέρω στην τάξη τους ανθρώπους που εκφράζουν ελεύθερα απόψεις. Θα πείτε εδώ δεν μιλάμε για έναν απλό πολίτη, αλλά για έναν βουλευτή. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αρκεί να μην αφίσταται ουσιωδώς από την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος. Και κυρίως να μην λειτουργεί υπονομευτικά. Απ’ όσο έχω καταλάβει, ο κ. Παππάς έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Τα περί ιδιωτικών τα λέει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ. Θα σας θυμίσω την απάντηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το θέμα, σε προεκλογική συνέντευξη φέτος: «αν υπήρχε η δυνατότητα εδώ να έχεις, ξέχωρα από το κράτος, πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ, είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό. Έχουμε «ΙΕΚ Φούφουτος». Επανειλημμένως έχω εκφράσει την άποψη ότι η Παιδεία δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Πρώτα και κύρια πρέπει να ενισχύσουμε –με ισχυρή χρηματοδότηση, κανόνες διαφάνειας, έλεγχο και λογοδοσία– τα δημόσια πανεπιστήμια, το πρόγραμμα σπουδών τους, το εκπαιδευτικό κι επιστημονικό προσωπικό τους.
Για ποιους λόγους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα βασικά προβλήματα της τετραετίας να είναι η όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η πανδημία, η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ακρίβεια (με ιδιαίτερο αποτύπωμα σε ενέργεια και τρόφιμα), οι φυσικές καταστροφές, η δημιουργία παρακράτους, ο εκφασισμός μιας μερίδας κόσμου που στρέφεται στην αυτοδικία, στην έμφυλη βία, στην καταπίεση των αδυνάμων. Δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκάθαρο στίγμα σε όλα, ούτε κατάφερε να τα εντάξει σε μια ενιαία στρατηγική για τη χώρα, που να γίνεται κατανοητή με απλά λόγια, να φτάνει σε ευρύτερα ακροατήρια, αλλά και να εμπνέει ασφάλεια σε όσους είχαν φοβηθεί στα χρόνια των μνημονίων. Ο Κ. Μητσοτάκης εκχυδάισε την πολιτική διαδικασία, μοίρασε δανεικό χρήμα σε βάρος των μελλοντικών γενιών, ανασύνταξε γύρω του το πελατειακό σύστημα ΝΔ και κεντροδεξιού ΠΑΣΟΚ, πούλησε τρέλα κι αυτό, προσωρινά, του βγήκε. Επειδή, όμως, αυτά είναι γνωστά, προτείνω να αφιερώσουμε χώρο και χρόνο στο πώς θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Κλειστά χαρτιά
«Ας έρθει εκείνη η ώρα και εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε με τα δεδομένα τότε» σχολίασε, τέλος, ο κ. Κασσελάκης την ερώτηση, ποιον συνυποψήφιο θα στηρίξει αν δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του.